İlköğretim okulu öğretmenlerinin işe yabancılaşması -Bolu ili örneği-
Teachers work alienation in elementary school
- Tez No: 190237
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURİ AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, şe Yabancılaşma, lköğretim OkuluÖğretmeni, Alienation, Work Alienation, Teachers In Elementary School
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırma, resmi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin işeyabancılaşma düzeylerini, öğretmen görüşlerine dayalı olarak ortaya koymayıamaçlamaktadır.Veriler, Bolu ili merkez ilköğretim okullarında çalışan toplam 784 öğretmeniçinden ?basit tesadüfi örnekleme yöntemi? ile belirlenen 514 öğretmendenalınmıştır.Araştırma için gerekli olan veriler, Elma'nın (2003) geliştirdiği lköğretimOkulu Öğretmenlerinin şe Yabancılaşması Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Eldeedilen veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Öğretmenlerin işe yabancılaşmadüzeylerinin cinsiyet ve öğretmen alanı (sınıf ve branş öğretmeni) değişkenlerinegöre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için t-testi, yaş, öğrenim durumu vekıdem değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için de tek yönlüvaryans analizi (ANOVA) uygulanmıştır.Bu araştırma da elde edilen bulgular, öğretmenlerin güçsüzlük, anlamsızlık,yalıtılmışlık ve okula yabancılaşma düzeylerinin düşük düzeyde olduğunugöstermiştir. Bununla birlikte öğretmenlerin işe yabancılaşmalarının; en yüksekolduğu boyutların sırasıyla X :2,64 ile ?Bazen? düzeyinde okula yabancılaşma veX :1,96 ile ?Nadiren? düzeyinde güçsüzlük boyutları, en düşük olduğu boyutların isesırasıyla X :1,44 ile ?Hiçbir Zaman? düzeyinde anlamsızlık boyutu ve X :1,66 ile?Hiçbir Zaman? düzeyinde yalıtılmışlık boyutları olduğu belirlenmiştir.Genel olarak, ilköğretim okulu öğretmenlerinin işe yabancılaşma düzeyleri;X :1,92 ile ?Nadiren? düzeyinde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aimed to determine the level of the alienation to work ofelementary school teachers, depending on the teachers? comments.The data was taken from 514 elementary school teachers chosen among 784teachers using the method of ?simple spontaneous sample?.The data for the research was gathered by using the ?Work Alienation Scale?for elementary school teachers developed by Elma (2003). The SPSS (StatisticalPackage For Social Sciences) was used analyze the data gathered. In order todetermine whether or not there has been any difference among the teachers?perceptions in the dimensions of work alienation according to sex and subject areavariables, the t-test was used. On the other hand, variance analysis (One-WayANOVA) was used to determine whether or not there has been any difference amongthe teachers? age, educational and work experience status.Statistics according to this research show that the level of the teachers?powerlessness, isolation and alienation to school has been low. On the other hand, ithas been found out that the highest level of teachers? alienation to work is that thefirst X :2,64 on the occasional level then X :1,96 on the rare level for thedimensions of powerlessness, as the lowest dimensions X :1,44 for the dimensionsof meaningfulness ?on the never level? and finally X :1,66 for the dimensions ofisolation on the never level .Generally, it has been found out that the level of the alienation to work of theelementary school teachers is ?on the rare level? with rate X :1,92.