İlköğretim 4. ve 5. sınıf satranç bilen ve bilmeyen öğrencilerin doğal sayılara ilişkin dört işlem ve problem çözme başarılarının karşılaştırılması
The Comparison of success levels in four operations & problem-solving in natural numbers in primary school grade 4 and 5 students who know to play chess and who do not
- Tez No: 190239
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ ARSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Satranç, Problem Çözme, Doğal Sayılar, Dört şlem, Akademik Başarı, Chess, Problem Solving, Natural Numbers, Four Operations, Academic Success
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim 4. ve 5. sınıf satranç bilen öğrenciler ilesatranç bilmeyen öğrencilerin doğal sayılara ilişkin dört işlem ve problem çözmebaşarılarının karşılaştırılmasıdır.Araştırmanın örneklemini, Bolu il merkezindeki ilköğretim okullarının 4. ve5. sınıflarında okuyan satranç bilen öğrenciler (4. sınıf 40, 5. sınıf 48) ile satrançbilmeyen öğrenciler (4. sınıf 40, 5. sınıf 48) oluşturmaktadır.Araştırma sırasında veri toplama aracı olarak satranç bilgisini ölçmek içinsatranç testi, matematik dersi doğal sayılara ilişkin dört işlem ve problem çözmebaşarılarını ölçmek için ise araştırmacı tarafından geliştirilen dört işlem ve problemçözme testleri kullanılmıştır.Çalışma sonunda, ilköğretim 4. ve 5. sınıf dört işlem ve problem çözmetestlerinde satranç bilen öğrenciler lehine anlamlı farklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the success levels of primary school grade4-5 students who know how to play chess and who do not (in terms of) four-operations & problem-solving in natural numbers.The sampling consists of the primary school grade 4 and 5 students in Bolucity centre who know how to play chess (40 4th graders and 48 5th graders) and whodo not (40 4th graders and 48 5th graders).The instruments for data collection in the study were a chess test to chess testto measure the chess competence and four-operations & problem-solving test, relatedto the natural numbers in Mathematics course, to measure the four-operations &problem-solving skills.The findings indicated a statistically significant difference between theprimary school grade 4 and 5 students who know how to play chess and who do not,in the four-operations & problem-solving test in favor of the students who know howto play chess.