İlköğretim okulu öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterlilikleri (Hatay ili Örneği)
The proficiency of the primary school teachers in classroom management in elementary schools
- Tez No: 190238
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAYA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Yeterlilik
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmanın amacı; Hatay ili Antakya ilçe merkezindeki ilköğretimokullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliliklerine ilişkinmüfettiş, yönetici, öğretmen ve öğrenci görüşlerini belirlemektir.Bu amacı gerçekleştirmek için Hatay li evren olarak seçilmiş ve buradagörev yapan 21 müfettiş, 28 yönetici, 126 öğretmen ve 400 öğrenci üzerinde anketuygulaması yapılmıştır. Araştırmada katılımcıların, öğretmenlerin sınıf yönetimiyeterlilikleri ile ilgili her bir yargıya ilişkin görüşleri frekans ve yüzde dağılımlarıalınarak betimlenmiştir. Ayrıca katılımcıların, öğretmenlerin sınıf yönetimiyeterliliklerine ilişkin görüşlerinin, demografik özelliklerine ve gruplara (Müfettiş,Yönetici, Öğretmen ve Öğrenciler) göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği,bağımsız örneklemler için t-Testi ve varyans analizi ile test edilmiştir.Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterlilikdüzeylerine ilişkin müfettiş görüşlerinin; yönetici, öğretmen ve öğrenci görüşlerinegöre daha farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin sınıf yönetimiyeterliliklerine ilişkin müfettiş, yönetici ve öğretmen görüşlerinin; cinsiyete, yaşa veöğrenim durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermediği, öğrenci görüşlerinincinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği buna karşılık okudukları sınıfa göreanlamlı bir farklılık gösterdiği saptanmıştır. Buna göre, 4. sınıfta okuyan öğrencileröğretmenlerin sınıf yönetimi konusundaki yeterliliklerini 5. sınıfta okuyanöğrencilere göre daha olumlu değerlendirdikleri görülmüştür.Araştırma bulgularının; sınıf öğretmenlerine, etkili ve verimli biröğretme-öğrenme süreci sağlamaları ve sınıf yönetimini oluşturan boyutlara ilişkinyeterliliklerini arttırmaları yolunda yardımcı olacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to specify the views of the school inspectors, teachers,and students concerning the proficiency level in classroom management of theprimary school teachers in the city center Antakya, Hatay.In order to reach the results, the population is selected from the city Hatay,including 21 school inspectors, 400 students, 28 administrators, and 126 teachers byapplying a survey. The proficiency level of the teachers has been defined asfrequency and percentage distribution for their views in the study. Also, a t-Test andone-way variance analysis (ANOVA) have been applied to find out if there is asignificance pertaining to demographic features of the views of the inspectors,administrators, teachers, and students.In line with the findings, the views of the supervisors related to the level ofthe proficiency for the classroom management are found to be distinct from those ofthe administrators, teachers and students. The views found in the study have nodifference in terms of gender, age or educational background. But, the grade at whichthey attend is the factor showing significant difference. According to the finding, it isobserved that the students? views about the proficiency of the teachers in classroommanagement are different from those of the Grade 5 students.It is expected that the findings in the study will contribute to enhance thelevel of proficiency of the primary school teachers, involving dimensions which areeffective in teaching-learning process and classroom management.KEYWORDS: Classroom Management, Proficiency.