Otel işletmelerinde markalaşmanın tüketici satınalma davranışı üzerindeki etkileri: İstanbul'daki 5 yıldızlı otel işletmelerinde bir uygulama
The effects of branding in hotel enterprises on consumer purchasing behaviour: An implementation in 5 stars hotels in İstanbul
- Tez No: 190241
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT SELİM SELVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Markalaşma, Otel şletmeleri, Tüketici, SatınalmaDavranışı, Brand, Branding, Hotel Enterprises, Consumer PurchasingBehaviour
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Günümüzde, piyasalarda yaşanan rekabet sonucu, işletmeler sunduklarıürün ve hizmetleri sürekli olarak geliştirmekte ve tüketicilere sunulan seçeneklerisürekli olarak arttırmaktadır. şletmeler potansiyel tüketicileri kendi bünyelerineçekebilmek ve mevcut müşterilerini ellerinde tutabilmek için müşterilerine güven,memnuniyet, prestij ve kaliteli ürün veya hizmet sağlamalıdır. Özellikle otelciliksektöründe, alternatiflerin çok olmasından dolayı otel işletmeleri markalaşarakmüşterilerine ve potansiyel tüketicilere güven aşılayabilir, memnuniyet düzeyleriniarttırabilir, prestij ve kaliteli hizmet sağlayabilirler. Otel işletmelerininmarkalaşması, Türkiye'nin dünya turizm gelirinden daha büyük pay almasına destekolacak ve bu sayede ulusal ekonomiye olumlu katkılar sağlayacaktır. Buaraştırmanın amacı, markalaşan ya da markalaşma çabasında olan otelişletmelerinin, tüketicilerin tatil satınalma davranışı üzerindeki etkilerini ortayaçıkarmaktır. Bu amaca yönelik olarak, stanbul'da faaliyet gösteren on tane beşyıldızlı otel küme olarak seçilmiş ve bu otellerde konaklayan 316 müşteriye anketuygulanmıştır. Uygulama sonunda elde edilen verileri betimlemek amacıyla anketteyer alan her bir ifade frekans ve yüzde dağılımları alınarak değerlendirilmiş ve sözkonusu her bir ifadeye yönelik olarak belirtilen görüşlerin müşterilerin demografiközelliklerine göre 0,05 anlamlılık düzeyinde önemli bir farklılık gösteripgöstermediği Bağımsız Örneklemler için T-Testi ve Tek Faktörlü Varyans Analiziile test edilmiştir. Çıkan sonuçlara göre; genel olarak otel işletmelerininmarkalaşmasının müşterilerin satınalma davranışlarını olumlu yönde etkilediğigözlemlenmiştir. Diğer taraftan, müşterilerin genel olarak markalaşmış otellereilişkin görüşleri bazı demografik özelliklerine (yaş, aylık gelir düzeyi ve meslek)göre anlamlı farklılıklar göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the enterprises develop their goods and services permanentlybecause of the competition in market. The enterprises must provide trust,satisfaction, prestige, and quality products in order to attract and keep the potentialand current customers. Especially, due to the more alternatives in hotel industry,hotel companies should give trust and provide quality service to their customerswith branding. Hotel branding means, Turkey gets more share from tourism revenueand this supplies national economy. The aim of this study is to determine the effectsof branding in hotel enterprises on consumer purchasing behaviour. For thispurpose, a survey has been conducted into 316 guests which accomodate in 5 starshotels in stanbul. In order to describe the data provided, each statement frequencyand percentage distribution were evaluated and the connection of each factor thatformed the survey to guests demographic characteristics were analyzed by usingIndependent Samples T-Test and One-Way Anova. According to results, it wasabsorved to get branded of the hotel companies effectted the positive purchasebehavior of consumers. On the other hand, the observation of the customers aboutthe branded hotels have been showed significant differencess by customers?demographic characteristics (age, income level and profession).