Kırıkkale il merkezinde faaliyet gösteren hemşehri dernekleri ve bu derneklerin ilin sosyal, kültürel ve siyasal yapısına etkileri
Associatons of fellowship that perform in the center of Kırıkkkale and the effects of these associatons to social, cultural and political structure of the province
  1. Tez No: 190251
  2. Yazar: TAHSİN KURTBEYOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAUF KARASU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dernek, hemşehrilik, hemşehri derneği, kentselbütünleşme, kentlilik bilinci, associatons, fellowship, associatons of fellowship, urbanintegration, urban conscious
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
1925 yılında temeli atılan askeri silah fabrikaları Kırıkkale kentininkurulmasına yol açmıştır. Fabrikaların çalışmaya başlamasıyla birlikte yoğun işçiakımı gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda 1941 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur.1950 yılında nüfusu 15.000 civarında olan Kırıkkale'de, bu tarihten sonra Türkiyeortalamasının çok üstünde bir nüfus artışı görülür. 1989 yılında l olan Kırıkkale,2000 yılı nüfus sayımına göre 205.078 kişinin yaşadığı bir kent merkezidir.Kırıkkale tamamen göçlerle oluşmuş bir kenttir. Büyük çoğunluğuKırıkkale'ye yakın il, ilçe ve köylerden gelen kişiler geldikleri yöreleri esas alarakgruplaşmışlardır. Bu hemşehri grupları, daha sonra dernek şeklindeörgütlenmişlerdir.Bu araştırmada hemşehri dernekleri yöneticileri ile anket yapılmıştır. Ayrıcaçok sayıda kişiyle yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bilgilergöstermektedir ki, hemşehri dernekleri Kırıkkale'de kentlilik bilincinin(Kırıkkalelilik) gelişmesine engel olmaktadır. Kendilerini diğer gruplardanfarklılaştıran hemşehri dernekleri, kentsel bütünleşmeye de engel olmaktadır.Dolayısıyla kentin gelişmesi ve kalkınmasına olumsuz etki yapmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Military Gun Factories was begun to build in 1925. Before this time nobodywere living in Kırıkkale. Gun Factories caused to exist the city of Kırıkkale. Mostworkers appilied to work here after the building of factories. As a result of this, theorganization of municipality was founded in 1941. The population of Kırıkkale wasover 15.000 in 1950 and then Kırıkkale had an increase of population which wasabove the average of Turkey. Kırıkkale which became an administrative province is acentre in 1989. 205.078 people live in Kırıkkale, according to the census in 2000.Kırıkkale is a city which consist of migrations. Most of the people came tohere from province, cities and villages near Kırıkkale. People from the same placesmake up some groups with each other. The groups of those fellow citizens haveorganized some associations.In this resarch the quastionnaire was made with the directors of theassociations of fellowship. Besides, face to face meetings were made with lots ofpeople. The information that has been acquried shows that the associatons offellowship handicap the urban conscious in Kırıkkale. The associations of fellowcitizens who discrimiate themselves from other groups. Those groups are prevent theurban integration. So this stuation makes a negative effect on the devolepment andprogress of the city.