Kırıkkale il merkezinde görev yapan sınıf öğretmenlerinin müzik dersi ile ilgili yeterliliklerine ilişkin bir araştırma
Research related to the proficiency of classroom teachers working in the center of Kırıkkale in music lessons
- Tez No: 262199
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH AKKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, ilköğretimde müzik eğitimi ve öğretimi, müziksel işitme, toplu ses eğitimi, çalgı eğitimi, hareket ve yaratıcı dans, ritim, müzik kültürü, Classroom teacher, music education and teaching in primary schools, musical audince, voice training, ınstrument training, movement and creative dance, rhythm, music culture
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırma, Kırıkkale il merkezinde görev yapan sınıf öğretmenlerinin müzik dersi ile ilgili yeterliliklerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Kırıkkale il merkezinde bulunan 51 İlköğretim okulundan 235 sınıf öğretmeni katılmıştır. Anket örneklem grubuna uygulanmadan önce bu alanda uzmanlaşmış öğretim üyelerinin görüşüne sunulmuştur. Uzman öğretim üyelerinin görüşleri alındıktan sonra ankete son şekli verilmiş ve örneklem grubunu oluşturan sınıf öğretmenlerine uygulama aşamasına geçilmiştir. Gönüllülük esasına göre yapılan ankete Kırıkkale il merkezinde görev yapan 613 sınıf öğretmeninden 235 tanesi ( %38, 34 ) katılmıştır. Anket toplandıktan sonra tüm özellikler frekans ( f ) ve yüzdelik ( % ) oranlarla tablolarda gösterilmiştir. Genel olarak sonuçları incelediğimizde örneklem grubunu oluşturan sınıf öğretmenlerinin ilköğretim müzik dersi öğretim programında yer alan etkinliklerin uygulanmasındaki başarılarının düşük olduğu görülmektedir. Bu sorunun temelinde sınıf öğretmeni yetiştiren kurumlardaki müzik eğitiminin sorgulanması gerekliliği göz ardı edilmemelidir. Ancak öncelikli olarak yapılması gereken şeyin sınıf öğretmenlerinin müzik eğitimiyle ilgili hizmet içi kurslara alınması olarak belirlenmiştir. Zaten kısmen diyenleri de dahil edersek öğretmenlerin %87, 66 lık bölümünü oluşturan büyük bir çoğunluğu bu kurslara ihtiyaç duyduğunu belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in the aim of evualating the profiency level of classroom teachers in music lessons, who works in the center of Kırıkkale.235 classroom teachers from 51 primary schools working in the center of Kırıkkale were participated in the study. Before applying the questionnaire to the sample population, views of experts were taken about it. Depending on these views, the final form of the questionnaire was designed, and then applied to the sample population on the basis of voluntariness. From the 613 classroom teachers 213 (%38, 34) were participated to the questionnaire prepared. The results of the questionnaire were shown as frequency ( f ) and percentage ( % ) with tables. In the light of the questionnaire results, it was seen that the success of classroom teachers consisting the sample group was low in implementing activities being in the music education program.The necessity of questioning the music education in the institutions where classroom teachers are educated should not be ignored as it is the underlying reason in this failure. However, it is determined that the thing to do primarily is to give classroom teachers in service training about music education. If we include the participants who answered partially, the majority of the classroom teachers ( %87, 66) stated their need for such in-service trainings.