Sosyo-kültürel yapı ve suç (Kırıkkale örneği)
Socio-cultural structure and crime (Kırıkkale sample)
- Tez No: 190258
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MİMAR TÜRKKAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suç, suç teorileri, sosyo-kültürel yapı, kriminoloji, sosyalsapma, Crime, crime theories, socio-cultural structure, criminoloji, socialdeviation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu araştırma, sosyo-kültürel yapı ile suç arasındaki ilişkiyi ortaya koymayıhedeflemektedir. Bu bağlamda araştırma, Kırıkkale ili sınırları dahilindekicezaevlerinde işledikleri suçtan dolayı hüküm giyen 170 suçlu üzerindegerçekleştirilmiştir.Suç olgusu hem ortaya çıkış biçimi, nedenleri ve hem de sonuçları açısındansosyolojik bir çözümlenmeyi ve bakış açısını gerekli kılmaktadır. Bu sebeple buçalışma, suç olgusunu toplumsal yapıyla ilintili bir biçimde sosyolojik bağlamdaortaya koymayı hedeflemektedir.Bu bağlamda, çalışmada suç olgusu ile ilişkili olarak; cinsiyet, yaş,coğrafi köken, ikamet yeri, gelir ve meslek faktörü, aile yapısı, öğrenim düzeyi,akran veya arkadaş grup yapısı, dindarlık ve kültür unsuru, uyuşturucu ve alkolkullanma v.b. birtakım sosyo-demografik, sosyo- kültürel ve sosyo-ekonomiknitelikler gibi çok sayıda değişken analiz edilmiştir.Bu araştırmanın genel sonuçlarına göre, kişileri suça iten nedenler arasındaekonomik sıkıntılar ve işsizlik başta gelmektedir. Bu bağlamda en çok işlenen suçtürleri de, hırsızlık, gasp, dolandırıcılık, sahtecilik ve zimmetine para geçirmek gibimala yönelik suçlar olmuştur. Çalışmanın önemli bulgularından birisi de, eğitimseviyesi ile suçluluk arasındaki ilişkidir. Buna göre eğitim seviyesi yükseldikçe suçişleme oranı azalmaktadır. Elde edilen bir başka sonuç, suçun genellikle sosyalkontrolün daha az hissedildiği şehirlerde ve şehirlerde ikamet edenler tarafındanişlendiğidir. Son olarak, suç işleyenlerin büyük çoğunluğunun cinsiyet bakımındanerkek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This search aims to see relationship between socio-cultural structure and thecrime. In this context, our search was put into practice on 170 guilty people whowere punished because of the crimes which they practised .The crime phenomenon, because of its occuring,its reasons and results, needsto be analyzed sociologically. So, our search aims that crime phenomenon areexplained societally and sociologically.A lot of variables, which are related to the crime phenomenon,like socio-demographic, socio-cultural and economic qualities - gender, age, geographical root,inhabitancy(domicile), income and occupation factor, family structure, educationlevel, friend-peer group structure, piety(devotion) and culture structure, drug vealcohol using etc. were analyzed in this search.According to the general results of our search, the most important reasonswhich make people offend are economic bothers(pressures) and unemployment.Besides, most popular kinds of crime are theft, usurpation, swindle, fraud,peculation. Their main characteristic is being related to the property. The otherimportant result of the search is also the relation between education level andcriminalness. According to that ,the crime rate decreases when education levelincreases. Another result obtained is that the crime usually are committed by thepeople who live in cities and in the cities. And lastly, it is seen that most of crimedowntroddens (people who exposured to crime) are men.