A comparative study of the belief systems in Beowulf and the Book of Dede Korkut
İnanç sistemleri açısından Beowulf ve Dede Korkut Destanları'nın karşılaştırılması
  1. Tez No: 190316
  2. Yazar: HÜLYA TAFLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURÇİN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: destan, Beowulf, Dede Korkut Hikayeleri, paganizm, Şamanizm, politeizm, Gök-Tanrı nancı, Hıristiyanlık, slam, epic, Beowulf, The Book of Dede Korkut, paganism, shamanism, polytheism, Celestial Supreme God (Sky-God belief), Christianity, Islam
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İngiliz Edebiyatı'nın ilk destanı sayılan Beowulf Batı Edebiyatı'nda büyük bir önemesahiptir; Türk Edebiyatı'ndaki Dede Korkut Hikayeleri ise yine kendi kültüreldeğerlerini taşıyan bir başyapıttır. Bu destanların biri doğuda biri de batıda benzerşartları, tarihi, sosyal olguları ve toplum yapılarını içermekte olup toplumsal evrelerininürünleridir. Her iki destan da sözlü edebiyatla ortaya çıkmış yazılı edebiyata uzun birzaman içerisinde geçirilmiştir.Tezin konusu olan Beowulf ve Dede Korkut Hikayeleri'nde inanç sistemlerininkarşılaştırması üzerinde durulmuştur. Sözlü edebiyatla başlayan bu iki destan tek tanrılıinanç sistemleri (Hıristiyanlık ve slam) öncesinde tanrı kavramı açısından benzerlik vefarklılıklar göstermiştir. Hıristiyanlık öncesinde skandinav, Germen ve Keltkültürleriyle şekillenen Beowulf politeizm ve paganizmin dolaylı olarak etkisindekalmıştır. Hıristiyanlığın kabulü ile de eski kültür etkileşimlerinden kurtulamamıştır.Benzer şekilde Dede Korkut Hikayeleri'nde de tanrı kavramı tek tanrılı din olanslamiyet öncesinde Gök Tanrı inanç sistemi ve din olarak kabul görmediği haldetoplumlar üzerinde büyük etkiye sahip şaman geleneği üzerinde durulmuştur. slam'ınkabulünden sonra da yazıya geçirildiği için Dede Korkut Hikayeleri eski kültürünizlerini taşımıştır.Ayrıca inanç sistemleri içerisinde sayı, renk sembolizmi ve hayvan betimlemeleriBeowulf ve Dede Korkut Hikayeleri'nde benzer ve farklı yönleri ile incelenmiştir.Çalışmanın son kısmında ise iki destanda geçen ölüm, öbür dünya ve ölümsüzlüktemalarının inanç sistemlerine yansıması irdelenmiştir.Yapılan bu çalışma Beowulf ve Dede Korkut Hikayeleri'nin ortaya çıkmasında etkisiolan toplumların dolaylı da olsa etkileşim halinde oldukları düşüncesini beraberindegetirmiştir.
Özet (Çeviri)
Beowulf is one of the earliest English epics and is of significance in western literature,similar to this The Book of Dede Korkut belongs to Turkish literature and is ofimportance in eastern literature. They both preserve the common features of their agesand are the outcomes of their societies including their historical, social and culturalelements. Both of the epics were produced orally, and have been put down into writingat a later date depending upon their socio-cultural background.In this study the comparative study of the belief systems in Beowulf and The Book ofDede Korkut have been made. These epics, which were produced orally, had similaritiesand differences in analyzing the concept of god before conversion to monotheist beliefsthat were respectively Christianity and Islam. Beowulf, which was shaped by thecultures of Scandinavian, German and Celtic, was influenced by polytheism andpaganism of these cultures. After conversion to Christianity, the traces of polytheismwere also seen in Beowulf. Similarly, The Sky-God belief and shaman traditioninfluenced The Book of Dede Korkut before Islam, and after conversion to Islam thesepre-Islamic traces were also seen.Furthermore number, colour and animal symbolism, and the concept of death, after lifeand immortality were scrutinized by pointing out the belief systems both in Beowulfand The Book of Dede Korkut.In conclusion this study may assert the implicit interaction between the societies ofBeowulf and The Book of Dede Korkut.