205/1 numaralı Şanlıurfa Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyon ve değerlendirilmesi
The transcription and of research of 205 Şanlıurfa Şer'iyye register
- Tez No: 190339
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer`iyye Sicili, Urfa, Şer?iyye Register, Urfa
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Türk tarihi açısından oldukça önemli bilgiler ihtiva eden Şer`iyye Sicilleri, Osmanlıtarihinin en önemli arşiv kaynaklarından biridir, bu nedenle Şer`iyye Sicillerine dairçalışmalara yeterli özenin gösterilmesi gerekmektedir.Bu düşünceden hareketle, 205 Numaralı Urfa Şer`iyye Sicili'nin Transkripsiyon veDeğerlendirmesinin yapılması suretiyle, bu çalışmanın bu alanda yapılan çalışmalarabir örnek teşkil etmesi amaçlanmıştır.205 Numaralı Urfa Şer`iyye Sicili'nin H. 1269 / M. 1852 - H. 1272/ M. 1855 yıllarınıkapsayan bölümü çalışılmıştır.Bu sicil Urfa'ya ait diğer Şer'iyye Sicilleriyle birlikteAnkara Milli Kütüphanede muhafaza edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Şer?iyye Registers that contain very important information in terms of TurkishHistory are one of the most important archive resources of Ottoman History, so it isnecessary to pay enough attention to the studies of Şer?iyye Registers.Depending on this idea, it is aimed to set a pattern for the studies made in this fieldby presenting transcription and evaluation the Urfa Şer?iyye Register numbered 205.The section of Urfa Şer'iyye Register numbered 205 which covers the years of 1269 /M. 1852 - H. 1272/ M. 1855 is studied. This register and the other Şer?iyye Registersthat belong to Urfa are kept in Ankara National Library.