Yeni dünya düzeni ve Ortadoğu bağlamında Hamas örgütü
The new world rules and Hamas organisation within The Middle East
  1. Tez No: 190338
  2. Yazar: FATMA TOMBAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAYRAM BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Terörizm, Ortadoğu ve Hamas Örgütü, Globalization, Terrorism, Middle East and Hamas Organisation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Yeni Dünya Düzeni olarak adlandırılan Küreselleşme; yeni bir olgu olmayıp, başlangıçsüreci tarihin eski dönemlerine kadar uzamaktadır. Serbest piyasa ekonomisi, serbestdolaşım gibi ekonomik yapılanmaları kapsadığı gibi sosyal ve siyasal yapılanmaları daetki çemberine dâhil etmektedir.11 Eylül 2001 olayı ile terör bütün dünyada ses getirirken, slâm'ın orijinine, yapısınave kimliğine de zarar vermiştir. Dünya konjonktüründe çok önemli bir yere sahip olanOrtadoğu Bölgesi, dinû kimlik olarak büyük çoğunlukla slâm dinine mensup insanlarıbarındırmaktadır.Bulunduğu konumu dolayısıyla önemli bir alanda bulunan Ortadoğu Bölgesi'nde slâmile bağdaştırılan birçok örgüt faaliyet göstermektedir. Bu bölgede faaliyet gösterenörgütlerden birisi de Hamas (Harekât al-muqawama al- slâmia) ( slamû DirenişÖrgütü'dür.) örgütü'dür.Hamas Örgütü bir slâmû direniş örgütü olup Ortadoğu'da kendi harekât alanınıkorumaya çalışan, kendi sınırlarını ve topraklarını koruma altına almak isteyen yapısınıve kimliğini slâmiyet'le özdeşleştiren vatan savunma hareketinin direniş örgütü ileteşkilâtlandırılmış biçimidir.2006 Ocak ayından sonra kamuoyu tarafından Filistin Devleti'ni temsil edebilmek içinparlamentoya birinci parti olarak girmiş olup siyasû varlığını kabul ettirmiştir.
Özet (Çeviri)
The globalization named as new fact, the beginning process goes back to ancient timesof history. As it involves the economical structures such as open market economy andfree mobility, it also has the influence on social and political structures.While the terrorism has a wide-spread effect around the world by 11 th September, ithas also injured the Islam?s origin, structure and identity. The Middle East region whichtakes an important part within the world scope, has been including mostly the membersof Islam as a religious identity.There are several running organizations which are the members of Islam in Middle eastregion that has a jeostrategic location in the area.Hamas is an Islamic revival organization that tries to keep its activity within the bordersof Middle East, desires to defend its borders and land, harmonizes its structure andidentity with Islam in the point of uniting the revival organizasiton and the movement ofmotherland defence.It got its policy existence accepted, getting into the parliement as being the first partyinorder to represent Palestinian state by the public after the election which held inJanuary 2006.