A Review of the 'ontology' of photography
Fotoğrafın ontolojisi üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 190362
  2. Yazar: ÖNDER SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT MUTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Yazı, Gerçek, Hayalet, Tanıma, Yinelenebilirlik, Tarih, Roland Barthes.iv, Photography, Writing, the Real, Specter, Recognition, Iterability, History, Roland Barthes.iii
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı fotoğrafın kimliği ve varlığı üzerine kapsamlı bir incelemegeliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda, fotoğraf ve fotoğraflar hakkındaki kuramlargözden geçirilmekte ve bu kuramların genellikle göz ardı ettiği bazı kavramlar önesürülmektedir. Söz konusu kavramların geliştirilmesinde yazının `mantığı'ndan vetarihsel olayın oluşundan yararlanılmış ve bu anlayışların fotoğraf alanınauygulanmasında fotoğrafın varlıkbilimin söylemiyle olan ilişkisi temel alınmıştır.Böylece, fotoğrafın varlığını onu `belirli' ortamlara kısıtlamak yoluyla yok sayan vefotoğrafik zamanı `gerçek zaman'a bütünsel bir karşıtlık çerçevesinde ilişkilendirenönergelerin sorunsallaştırılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is the culmination of a speculative attempt to understand and restate theenigma of photography. It aims to supplement the thought of photography with a host ofconcepts that seem to have escaped the scope of the theoretical critique of photographyand photographs. In doing so, it follows the lead of the `logic? of the grapheme and ofthe event of history to review the position of photography in relation to the language ofthe logic of being, and investigates whether the time of photography can be held inopposition to `real time.? Consequently, the contexts in which contemporary thought onphotography restrict the identity of photography are problematized, and the peculiaritiesinvolved in the interaction between photographs and viewers are emphasized in thisstudy.