Place attachment in gated communities: A case study in Bilkent housing settlements
Etrafı çevrili yerleşimlerde mekan bağlılığı: Bilkent konut yerleşimlerinde bir alan çalışması
- Tez No: 190361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZAN ERKİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, İç Mimari ve Dekorasyon, Public Administration, Sociology, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Mekansal kimlik, mekan bağlılığı, altkentleşme, etrafı çevriliyerleşimler, Bilkent Konut Yerleşimleri.iv, Place identity, place attachment, suburbanization, gated communities, Bilkent Housing Settlements.iii
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Yüksek LisansDanışman: Doç. Dr. Feyzan ErkipAğustos, 2004Bu çalışma Türkiye'de yeni oluşmakta olan yerleşimlerdeki mekan bağlılığını mekankimliği ve çevresel tercihlerle ilişkilendirerek analitik bir çerçevede sunmaktadır.Artan küresel etkilerle birlikte insanlar şehir merkezlerinden ?etrafı çevriliyerleşimler? olarak adlandırılan, iç denetim mekanizmasına sahip ve kısıtlı girişeolanak veren çevrelere kayma eğilimi göstermektedirler. Bu tez mekan bağlılığınındeğişen doğasını anlamak için insanların ?etrafı çevrili yerleşimler?e olaneğilimlerinin arkasında yatan nedenleri analiz etmektedir. Bu amaçla, Turkiye'ninbaşkenti Ankara'da, yeni kurulmuş bir altkent bölgesi olan Bilkent Konutları'nda biralan çalışması yapılmıştır. Bu bölge ?etrafı çevrili yerleşimler? özellikleri taşıyan veüst gelir grubuna ait bir yerleşim alanı olduğu için seçilmiştir. Yapılan çalışmanınsonuçlarına göre insanların Bilkent Konutları'na bağlılığı ile, bulundukları sosyalçevreden tatmin olmaları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Diğer taraftan,yapılan analizler bağlılık derecesi ile ikamet süresi arasında da bir ilişki bulunduğunuaçığa çıkartmıştır.
Özet (Çeviri)
This study brings out an analytical framework to the issue of place attachment inrelation with the concepts such as place identity and environmental preferences innewly emerging communities in Turkey. With the increasing global influences,people tend to move away from the city centers to self controlled and privatizedsettlements with restricted access called `gated communities?. This research analyzesthe reasons behind this shift to understand the changing nature of place attachment.To this end, an empirical study at Bilkent Housing Settlements, which is located at arecently developed suburban area in Ankara - the capital of Turkey - was carried out.This site was chosen as being a high-income neighborhood that exhibits particularcharacteristics of gated communities. The results indicate that there is a significantrelationship between the attachment of people to Bilkent Settlements and theirsatisfaction from the social environment. On the other hand, the analyses revealedthat there was a relationship between attachment level and length of residency.