Fark ve tekrar kavramları olanağında günümüz temel sanat ve tasarım eğitimine yönelik bir inceleme
A review on contemporary art and design education in the possibility of the concepts of difference and repetition
- Tez No: 788372
- Danışmanlar: PROF. SUAT KARAASLAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aynı, fark, tekrar, sistem sanatı, temel tasarım, özyineleme, örüntü, Differance, repetition, recursion, pattern, basic design, systems art
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez, 19.yy'ın sonu ve 20.yy'ın başında sanatta ve sanat eğitimindeki eş zamanlı değişim ve dönüşümlerin kültür ve sanat disiplinlerinin kavramsal arka planında gerçekleşen 'fark' ve 'tekrar' kavramlarını, sanat ve tasarım eğitimi içerisinde güncellemeye çalışmıştır. Çalışma, 20.yy Batı Sanatı'ndaki kırılmalarla belirginleşmiş sorunları da inceleyerek söz konusu bağlamın yeniden güncellenmesini ve bu içerikle şekillenmiş özgün bir çözümleme sunmayı hedeflemektedir. Temel Sanat Eğitimi ve Temel Tasarım bölümleri, elemanter sistemde verilen eğitimlerin olanağında ortaya konulan karmaşık, sentetik yapılar, özellikle Bauhaus ekolü etkileriyle birlikte ortak bir payda uzlaşısı içerisinde geliştirilen yapılar toplamı olarak tanımlanabilir. Tüm disiplinlerin medyumu odağında gerçekleştirilen bu sistem, bu çalışma içeriğinde ve tez bağlamının ana yapısını oluşturan 'fark ve tekrar' kavramları odağında Temel sanat öğelerini yeniden ele almaktadır. Gilles Deleuze'ün 'Fark ve tekrar' kavramını ele alışı, bu çalışmanın kavramsal çerçevesinin yaslandığı felsefi bağlamını oluşturmaktadır. Aynı, benzer, tekrar, fark kavramları; mekan ve zaman kavramları üzerinden irdelenmektedir. Sanatsal üretim aşamasında bu kavramlar ve onların potansiyelleri, tezin ana konusunu oluşturmaktadır. Ayrıca bu içerikler, kendi aralarında kurdukları ilişkiler, üretim bağlamlarına mekansal ve zamansal süreçler olarak dahil olduğunda, katmanlaşan yapıların üst üste binen içeriklerinin oluşmasına neden olmaktadır. Mekana dayalı tekrarlar ilgili medyumlardan enstalasyona veya zamana dayalı tekrarlar ise video sanatına, her ikisinin birlikte kurucu olduğu melez yapılarda ise performans sanatına dönük bir sanat ontolojisi oluşturduğu görülmektedir. Tüm bu uygulamaya dayalı ve tekrarın bağlamında kurulan yapılardan ortaya çıkan farklar, görünür niteliğin bir kanıtından çok estetik bir problem olarak kendini var eder. Diğer bir deyişle fark kavramı, ilgili medyumun ortaya koyduğu üst bir dil niteliğinde yer almaktadır. Dolayısıyla tüm bu yapılardan elde edilen veriler, aynı zamanda Temel sanat eğitimi ortamına yeni bir bakış açısı sağlayacak nitelikte durmaktadır. Günümüz sanatı bu kavram ikilisi olanağında ele alınarak, sanatçı pratiklerinin incelenip birer eğitim modeli olabilmesine yardımcı olabilecek paradigmatik bir yaklaşım gösterilmeye çalışılmaktadır. Sanat üretiminin içerisinde yer alan ögeler, sanatsal üretimin bizatihi kendi dili olarak evrilmiştir. Bu çalışmanın kavramsal çerçevesi felsefe diline yaklaştırılarak, söz konusu kavramların sanat ile kurduğu ilişkinin farkındalık düzeyi oluşturulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis tried to update the concepts of 'difference' and 'repetition', which took place in the conceptual background of culture and art disciplines of the simultaneous changes and transformations in art and art education at the end of the 19th century and the beginning of the 20th century, within art and design education. The study aims to re-update the context in question and present an original analysis shaped by this content by examining the problems that became evident with the breaks in 20th century Western Art. Basic Art Education and Basic Design departments can be defined as the sum of complex, synthetic structures that are revealed in the possibility of education given in the elementary system, especially the structures developed in a common denominator agreement with the effects of the Bauhaus school. This system, which is realized in the center of the medium of all disciplines, re-examines the basic art elements in the context of this study and in the focus of the concepts of“difference and repetition”, which form the main structure of the thesis context. Gilles Deleuze's handling of the concept of 'Difference and repetition' constitutes the philosophical context on which the conceptual framework of this study is based. Concepts of same, similar, repeat, difference; examined through the concepts of space and time. These concepts and their potentials in the artistic production stage constitute the main subject of the thesis. In addition, when these contents, the relations they establish among themselves, are included in the production contexts as spatial and temporal processes, they cause the overlapping contents of stratified structures. It is seen that spatial-based repetitions form an art ontology from the relevant mediums, installation or time-based repetitions towards video art, and in hybrid structures where both are co-founders, it creates an art ontology. The differences emerging from the structures built in the context of all these practices and repetitions exist as an aesthetic problem rather than a proof of visible quality. In other words, the concept of difference is in the nature of a superior language revealed by the relevant medium. Therefore, the data obtained from all these structures also seem to provide a new perspective on the basic art education environment. Contemporary art is handled in the context of this duality of concepts, and a paradigmatic approach is tried to be shown that can help artist practices to be examined and become an educational model. Elements in art production have evolved as the language of artistic production itself. By bringing the conceptual framework of this study closer to the language of philosophy, the level of awareness of the relationship between these concepts and art is created.