Çoklu ortam araçları kullanılmış web tabanlı uzaktan mesleki teknik eğitimin geleneksel mesleki teknik eğitime göre öğrenci başarısına etkisi
Effect of multimedia tool supported web based distance vocational technical education on students success compared to traditional vocational technical education
- Tez No: 190379
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURSAL ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, web tabanlı öğretim, çoklu ortamuygulamaları, Distance education, web based training, multimedia applications
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırmanın genel amacı, web tabanlı öğretimin mesleki teknik eğitimdeöğrenci başarısına etkisini belirlemektir. Bu genel amaç doğrultusunda, MeslekYüksek Okullarının Endüstriyel Elektronik Bölümü 1. sınıf öğrencileri üzerinde biraraştırma yapılmıştır.Araştırmanın deney deseni öntest-sontest kontrol grup modelindenyararlanılarak oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemini, 15 i deney grubu ve 15 ikontrol grubu olmak üzere toplam 30 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma kapsamında,?Flip Floplarla Lojik Devre Tasarımı? konusunun öğretimi amacıyla dersler; deneygrubunda web tabanlı öğretimle, kontrol grubunda da geleneksel öğretimleişlenmiştir. Başarıyı ölçmek için geliştirilen başarı testi öntest ve sontest olarakkullanılmıştır. Başarı testi ile elde edilen bulgularla yapılan istatistikselkarşılaştırmalardan, web tabanlı öğretim ile geleneksel öğretimin öğrenci başarısıüzerinde benzer düzeyde başarıyı artırıcı etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main aspect of this study is to designate the effect of web based trainingon student success. Within the direction of this purpose, a research on 1st yearstudents of Industrial Education Departments of Vocational High Schools is carriedout.The experimental pattern of the research is based on first-test last-test controlgroup model. Samples of the research is formed of 30 students; 15 of them are testgroup and 15 of them are control group. In the research context ?Logic CircuitDesign with Flip Flops? subject is taught to test group by using web based materialand to control group by using traditional training material. A success rate test isprepared to measure the success is applied as first-test and last-test to the students.From the results of success test a statistical comparision is carried out and the effectof web based education and traditional education found to have the same level ofeffect on student success.