Finansal krizler ve İMF'nin kriz politikaları
Financial crises and IMF-crise policies
- Tez No: 190401
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİNE BİLGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Krizler, Finansal Kriz Modelleri, Yükselen PiyasaKrizleri, IMF, IMF-Kriz Politikaları, Financial Crises, Financial Crisis Models, Emerging Markets Crises, IMF, IMF-Crise Policies
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Tarihsel süreç içerisinde finansal krizler oluşmaktadır. Fakat 1990'lı yıllarınsonlarından itibaren yükselen piyasa ekonomilerinde oluşan krizler, ekonomik ve politikistikrara geçmişte oluşan krizlerden küresel ve potansiyel olarak daha fazla zararvericidir. 1997'de Tayland ve 1994'de Meksika'da başlayan finansal krizler, bazıGüneydoğu Asya ülkelerini olduğu gibi Rusya, Türkiye ve Latin Amerikaekonomilerini de etkilemiştir. Krizler oluştuğunda politika başarısının sağlanması,gelecekte oluşacak kriz riskini azaltmak ve kriz yönetimini geliştirmek açısındanönemlidir.Son dönemlerde oluşan uluslararası finansal krizler Uluslararası Para Fonu'na (IMF)dikkatleri daha fazla çekmiştir. IMF, kriz ülkelerinde piyasa güvenini yenidenkazanmak ve rezervleri yeniden yapılandırmak için büyük kredi paketleri vermektedir.IMF; geniş krediler, sıkı para ve maliye politikaları ve yapısal reformların birleşiminikullanarak güveni yeniden oluşturmaya çalışmaktadır. Bu reformlar, gelişmekte olanülkelerin açık pozisyonlarını hızlı bir şekilde kapatmak amacıyla düzenlenmektedir.Ancak bazı eleştiriler, bu reformların ülkelerde reel hasılayı azalttığını ve ahlaki tehlikesorununu (moral hazard problem) yarattığını idda etmektedir. Son dönem finansalkrizlerde IMF kriz politikaları ve IMF'nin rolü üzerine yapılan tartışmalar, politikaoluşturmakta gelişen ülkelerdeki politikacılara yol gösterecektir.Bu çalışmanın ilk amacı finansal krizlerle ilgili literatürün taranmasıdır. Çalışmanınikinci amacı, yükselen piyasalardaki finansal krizlerin ve IMF'nin krizlere yaklaşımınıngözlemlensmesidir. Çalışmada son dönem finansal krizler ve IMF politikaları, Meksika1994, Güneydoğu Asya 1997, Rusya 1998 ve Türkiye 1994-2000-2001 deneyimleridikkate alınarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In historical process there have been occurring financial crises. But the crises comingout in the emerging market economies since the late 1990?s are more global andpotentially more damaging to economic and political stability than the crises of the past.The financial crises began in Mexico in 1994 and in Thailand in 1997 eventually havebeen influenced several countries of Southeast Asia, as well as Russia, Turkey and LatinAmerican economies. When the crises happen, it is important to provide policy successin that they reduce the risk of crisis happening in the future and improve crisisadministratıon.International financial crises occurring in recent years have brought much attention tothe International Monetary Fund (IMF). IMF has been giving the big loan packages torebuild reserves and renew market confidence in the crisis country. IMF has been tryingto restore confidence by using a combination of large loans, tight monetary and fiscalpolicies and structural reforms. These reforms have been designed in order to closefastly shortfall positıon of developing countries. But some critics have been claimed thatthese reforms have decreased real output of country and created moral hazard problems.The debates made over the role of the IMF and IMF crises policy in the recent financialcrises will lead to to developing country policy-makers in making policy.The first aim of this study is to scan literature about financial crisis. The second aim isto observe financial crisis in emerging markets and approaches of IMF to the financialcrisis. In this study, recent financial crises and the policy of the IMF are examined bygiving emphasis to the experience of Mexico 1994, Southeast Asia 1997, Russia 1998and Turkey 1994-2000-2001.