IMF,misyonu ve IMF-Türkiye ilişkileri
IMF, the mission of IMF and IMF-Turkey relations
- Tez No: 263102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN OKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Tarihsel süreç içerisinde finansal krizler oluşmaktadır.Türkiye'de 1980 sonrası dönemde gündeme gelen yapısal dönüşüm ile birlikte ortaya çıkan ekonomik gelişmeleri değerlendirebilmek,ekonomik krizlerin bir daha yaşanmasını engelleyecek gerekli önlem ve politikaları ortaya koyabilmek için Türkiye'deki 1994-2001 ekonomik krizleri ve bu krizlere etki eden IMF politikaları ele alınmıştır.Bu incelemeler,Türkiye'de ortaya çıkan ekonomik krizlerin başlıca nedenlerini ekonomik, politik ve sosyo?kültürel alanlardaki dengesizliklerin oluşturduğunu göstermiştir.Son dönemlerde oluşan ekonomik krizler IMF'ye dikkatleri daha fazla çekmiştir.IMF, kriz ülkelerinde piyasa güvenini yeniden kazanmak ve rezervleri yeniden yapılandırmak için büyük kredi paketleri vermektedir. IMF; geniş krediler, sıkı para ve maliye politikaları ve yapısal reformların birleşimini kullanarak güveni yeniden oluşturmaya çalışmaktadır.Bu reformlar,gelişmekte olan ülkelerin açık pozisyonlarını hızlı bir şekilde kapatmak amacıyla düzenlenmektedir. Son dönemdeki finansal krizlerde böyle bir yapı içinde ortaya çıkan ve 1980 sonrası ilk ciddi kriz olma niteliği taşıyan 1994 ve 2001 yılı krizlerinin Türkiye'de ekonomik ve sosyal maliyeti çok yüksek olan kayıplara neden olduğu,uygulanan istikrar programlarının ise her seferinde yeniden başa dönülmesi gibi başarısız sonuçlar doğurduğu görülmüştür.Bu çalışmanın ana amacı 1994-2001 finansal krizlerle ilgili literatürün taranması ve IMF'nin bu krizlere yaklaşımının gözlenmesidir. Son dönem finansal krizler; IMF politikaları ve Türkiye 1994-2001 deneyimleri dikkate alınarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In historical process there have been occurring financial crises. In Turkey the economic crisis that were lived after 1980s in order that IMF produces the necessary measures and policies which would prevent the economic crisis from being lived once more and to assess the economic developments that arised with the structural transformation in Turkey were analyzed.With this purpose; ` in which kind of million an economic crisis can arise? is examined and possible crisis kinds an the sociocultural,politic,economic reasons of these crisis in both are researched. International financial crises occurring in recent years have brought much attention to the International Monetary Fund (IMF). IMF has been giving the big loan packages to rebuild reserves and renew market confidence in the crisis country. IMF has been trying to restore confidence by using a combination of large loans, tight monetary and fiscal policies and structural reforms. These reforms have been designed in order to close fastly shortfall position of developing countries.It is seen that; the crisis of 1994 and 2001 that arised in such a structure,caused losses of which economic and social cost was very high in Turkey and the stabilization programmer that were applied,produced unsuccesfull results such as being turned back again.The main aim of this study is to scan literature about 1994-2001 financial crisises and observe the approaches of IMF to this financial crisises. In this study, recent financial crises and the policy of the IMF are examined by giving emphasis to the experience of Turkey 1994-2001.
Benzer Tezler
- Dünya Bankası'nın yapısı, faaliyetleri ve Türkiye'de finansmanı Dünya Bankasınca sağlanan kredilerin ve etkilerinin değerlendirilmesi
Structure, activities of the World Bank and evaluation of the World Bank financed projects and its effects in Turkey
ERGÜL HALİSÇELİK
- Uluslararası finansal düzende Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ve Türkiye-AIIB ilişkileri
The pursuit of an Alternative International Financial Order: Asian Infrastructure Investment Bank
FATİH AYDIN
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Uluslararası İlişkilerAtılım ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ELİKÜÇÜK YILDIRIM
- Gelişmekte olan ülkelerin dış borç sorunu ve Türkiye'nin dış borçları
Başlık çevirisi yok
MUSTAFA KARAGÖZ
- Merkez Bankalarının bağımsızlığı ve T.C. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı
Central Banks' independence and the independence of Central Bank Of The Republic of Turkey
SERPİL KAHRAMAN
- Avrupa Birliği genişleme sürecinde Türkiye kırsal ve tarımsal politikalar
Turkey in the enlargement process of European Union rural and agricultural policies
GÖKHAN GÜNAYDIN
Doktora
Türkçe
2006
ZiraatAnkara ÜniversitesiKamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BİRGÜL AYMAN GÜLER