Nitelikli işgücü ve uluslararası rekabet gücü: Türkiye uygulaması
Skilled labour and international competitiveness: An evaluation for Turkey
  1. Tez No: 190409
  2. Yazar: ÖZLEM GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EKREM ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Rekabet Gücü, Nitelik Sapmalı Teknolojik Değişim, Türkiye, International Competitiveness, Skill-biased Technical Change, LaborForce Competitiveness, Turkey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Küreselleşme ile birlikte dünya ölçeğinde rekabet olgusunun giderek önem kazandığıgünümüzde, ülkeler küresel piyasadan daha fazla pay elde edebilmek için rekabetgüçlerini arttırma konusunda yoğun çaba içine girmişlerdir. Bu anlamda uluslararasırekabet gücü kavramı da gittikçe önemi artan bir kavram olarak iktisat yazınında yerinialmıştır. Günümüz küresel ekonomik dünyasında dikkati çeken bir diğer husus da hızlailerleyen teknoloji ve teknolojik bilgi birikiminin emek piyasasında yarattığı yapısaldönüşümdür. Bilgi ekonomisiyle birlikte beşeri sermaye önem kazanmakta, yüksekbeceri düzeyine sahip işçilere yönelik talepte artış görülmektedir. Çalışmada ülkelerinuluslararası rekabet gücü kazanmasında nitelikli işgücünün önemi üzerindedurulmaktadır. Türkiye'nin rekabet gücü ve nitelikli işgücüne ilişkin değerlendirmeyapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the realization of the importance of globalisation and competitiveness in a contextof world scale, countries have struggled to gain competitiveness in order to take share inthe markets. At this point, there is a growing interest on international competitiveness inthe economic literature. An other fact that has taken attention in the world of economicglobalisation is the rapid technical change and transformation in the employmentmarkets. With the rise of information economies, there has been a great concern onhuman capital, in the result of skill-biased technical change the demand of skilled laborhas been increasing in an unprecedented level. This study aims to determine the role ofskilled labor in gaining the international competitiveness. Turkey?s compepetitivenessand the structure of skilled labor force has evaluated.