Kur'an'ın anlatımıyla aile hayatı
Family life as depicted in the Qur'an
  1. Tez No: 190410
  2. Yazar: FAİMA İSRAFİLOVA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDOĞAN PAZARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Aile, slam, Qur?an, Family, Islam
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma, Kur'an'a göre aile hayatını, aileyi oluşturan eşlerin ve aile bireylerininbirbirlerine karşı hak ve sorumlulukları ele almaktadır. Araştırmada Tefsirkaynaklarının yanı-sıra slam Tarihi, Hadis, Fıkıh v.b. bilim dallarının verileri de gözönünde bulunduruldu. Araştırmanın yöntemi kısmında, kaynaklar konusundasöylenmesi gereken şey, çalışma boyunca tarihi bilgi niteliğini taşıyan çeşitli kaynaklarabaşvurularak oluşturuldu. Özellikle konuyla ilgili ayetler incelendi ve bir araya getirildi.Ayetlerin konularından hareketle üst ve alt başlıklar oluşturuldu. Klasik ve çağdaştefsirlerde kronolojik bir sıra içinde incelendi.Tez giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı,önemi ve yöntemi hakkında bilgiler verildi. Birinci bölümün temel başlığı ?Aile Hayatı?şeklinde belirlendi. Aile kavramının oluşumu tarihsel gelişimi ve günümüzde aile hayatıkonusunda bilgiler verildikten sonra Kuran'ın aile hayatı ve aile hayatına verdiği önemüzerinde duruldu.kinci bölümün ana başlığı da tezin konusunu oluşturan ?Kuran'da Aile Hayatı? dır.Burada Kuran'ın anlatımı ve sunuş biçimiyle, ana-baba, karı-koca, çocuklar, akrabalar,sütanneliği ve sütkardeşliği, kardeşlik akdi, yetimler ve vesayet, evlat edinme konularınıincelendi. Bilindiği gibi, Kuran, insan için aile ve aile hayatını son derece önemligörmüştür. Araştırmada bu hüküm açıklanmaya çalışılmış ve ilgili ayetlerin belirlediğikonular çerçevesinde örneklendirilmeye gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis studies the family life and mutual rights and obligations of the spouses andfamily members according to the Qur?an. In the course of this study besides TafseerSources, sources of other disciplines such as Islamic history, Hadith and Islamic lawhave been consulted. As for the methodology of the research it may be noted that widerange of sources which have historical importance have been utilized. EspeciallyQur?anic verses related to the topic, have been classified and classical and moderntafseers have been consulted according to the chronological order.The thesis consist of an introduction and two main chapters. In the introductionnecessary information is given about the subject, aim, importance and method of thethesis. In the first chapter which is entitled ? Family life? concept of family, itshistorical development, family life in our present day, Qur?an and family life andimportance given to family life by the Qur?an are studied.The second chapter is entitled ?Family life in the Qur?an?. In this chapter topics such asmother-father, husband-wife, children, other relatives, foster-mothers, foster-brothersand sisters, contract of brotherhood, orphans and guardianship, foster-parenting arestudied. As known, Qur?an finds family and family life important for the human beings.In this research this was tried to be explained and exemplified within the frame work ofQur?anic verses.