Alan ve alan dışından atanan sınıf öğretmenlerinin iş tatmini düzeylerinin karşılaştırmalı analizi (Nevşehir ili örneği)
A comparative analysis of job satisfaction levels of in-field and out-of-field primary school teachers appointed in Nevşehir
  1. Tez No: 190415
  2. Yazar: ŞEFİK KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERSOY TAŞDEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş tatmini, motivasyon, sınıf öğretmeni, alan dışı, Job satisfaction, motivation, primary school teacher, out-of-field
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırma Nevşehir iline alan ve alan dışından atanan sınıf öğretmenlerinin iş tatminidüzeylerini karşılaştırmalı olarak incelemek amacıyla yapılan tanımlayıcı nitelikte biraraştırmadır.Araştırmanın verileri anket yoluyla toplanmıştır. Anket formunun hazırlanmasında ilgililiteratür taranmış, benzer araştırmalarda kullanılan geçerlik ve güvenilirlikleri testedilmiş veri toplama araçlarından yararlanılmış, öğretmen ve uzman görüşleri dedikkate alınmıştır. Anket 2004-2005 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Nevşehirilindeki ilköğretim okullarında görev yapan alan ve alan dışından mezun olmuş ve anketsorularını cevaplamayı kabul eden 442 sınıf öğretmenine birebir görüşme yapılarakuygulanmış, araştırma sonucunda elde edilen veriler bilgisayar ortamında kodlanarakistatistiki analiz için SPSS 10.0 paket programından yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin genel olarak iş tatmini düzeylerinin ?netatmin edici ne de değil? şeklinde olduğu bulunmuştur. Alan ve alan dışından mezunolan sınıf öğretmenlerinin iş tatmini düzeyleri arasında iş tatminini etkileyen bazıfaktörler bakımından anlamlı farklılıklar olmakla birlikte genel iş tatmini düzeyleriarasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı görülmüştür. Alan ve alan dışından atanansınıf öğretmenlerinin iş tatmini düzeyleri arasında medeni durum, kıdem, çocuk sahibiolma durumu ve bakmakla yükümlü olunan aile bireyleri olup olmama durumudeğişkenleri bakımından anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara ve sonuçlara dayalı olarak çeşitli önerilerdebulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as a descriptive study in order to analyze the job satisfactionlevels of in-field and out-of-field primary school teachers appointed in Nevşehir.The data were obtained by using a questionnaire form that was prepared by reviewingthe related literature and benefiting from some other questionnaire forms of whichreliability and validity analyses were performed and used in earlier studies. Also somesuggestions of teachers and experts were taken into consideration. The questionnairewas applied to 442 in-field and out-of-field primary school teachers in Nevşehir whoaccepted to answer the questions in the questionnaire during the spring term of 2004-2005 academic year and the data were coded in the computer and analyzed by usingSPSS 10.0 packet programme.According to the results of the analysis, it was determined that general job satisfactionlevel of primary school teachers is ?neither satisfied nor dissatisfied?. It was found outthat there is no significant difference between the job satisfaction levels of in-field andout-of field teachers although there are some significant differences concerning somefactors influencing job satisfaction. When demographical characteristics of teacherswere taken into consideration it was seen that there are significant differences betweenthe job satisfaction levels of in-field and out-of field teachers considering marital status,seniority, having children and having dependent people in the family other than wife,husband and children.At the end of the study, several suggestions were made according to the findings andresults of the research.