Mecmua-i Fevaid (Konya Mevlana Müzesi Kütüphanesi-2254)(inceleme-metin-tıpkıbasım)
Mecmua-i Fevaid (Konya Mevlana Museum Library-2254) (investigation-text-faximile)
  1. Tez No: 190414
  2. Yazar: KEZBAN PAKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ATABEY KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, mecmua, fevaid mecmuası, mahkeme kayıtları, Classical Turkish Literature, mecmua, fevaid mecmuas, judge notes
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 383
Özet
Mecmualar, kişilerin şahsi beğenilerine göre oluşturdukları not defterleri de diyebileceğimizpek çok metni bilgiyi ihtiva eden eserlerdir. Mecmuaları manzum, mensur veya nazım venesrin karışık olduğu mecmualar şeklinde sınıflandırabileceğimiz gibi, konularına göre şiir,münşeat ve fevaid mecmuaları olarak da sınıflandırabiliriz. Klasik Türk Edebiyatı'nda genişbir yer tutmasına rağmen mecmualar üzerinde çok da çalışma yapılmamıştır.Bizim incelediğimiz mecmua manzum ve mensur metinleri içeren bir fevaid mecmuasıdır.Manzum metinler daha çok Arapça ve Farsçadır. Arapça olan manzum metin Arapçanıngramer kurallarını anlatmaktadır. Mensur metinler ise mahkeme kayıtları, Arapça dualar, ilaçtarifleri ve ferayize dair kayıtlardır. Bu çalışmada Konya Mevlana Müzesi Kütüphanesi2254'de kayıtlı olan bu mecmuanın metni ortaya konup çeşitli açılardan incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mecmuas seem like note books which are collected according to people?s personal choosing.They contain poems or prose texts. We can classify mecmuas in two ways. First poemmecmuas, prose mecmuas, poem & prose mecmuas. There are many kinds of mecmuas. Poemmecmuas, prose mecmuas, and some of them contains both poem and prose. We can alsoclassify them as poem mecmuas, münşeat mecmuas and fevaid mecmuas. Altough they take aspread place in Classical Turkish Literature, there aren?t many studies on mecmuas. In thisthesis we study on a fevaid mecmua which is registered number 2254 in Konya MevlanaMuseum Library. In this mecmua there are poems and prose texts. Poems are in Arabic andPersian. The Arabic poem is about Arabic grammar rules. Prose texts are about judge nots,prays in Arabic, recipe of medicine and notes on ferayiz.