Anadolu Ajansı ve Türk medyasına katkısı (yazılı basın 2005 yılı değerlendirmesi)
Anatolian Agency and its attribution to Turkish media (published press evaluation of the year 2005)
- Tez No: 190418
- Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Ajansı, Haber Ajansları, Yazılı Basın, Medyaya Katkı, Anatolian Agency, News Agencies, Published Media, Attribution toMedia
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
“Anadolu Ajansı ve Türk Medyasına Katkısı”başlıklı bu tez çalışması, Türkiye'nin endeneyimli ve en büyük haber ajansı olan Anadolu Ajansı'nın tanıtılması ve medyakuruluşlarına katkısını konu almaktadır. Türkiye'de bağımsızlık mücadelesi verilenyıllarda TBMM'den bile önce Atatürk'ün isteği ile kurulan Anadolu Ajansı'nıngünümüze dek üstlendiği görevler bakımından önemi ve medya kuruluşlarına katkısıtartışılmaz bir gerçektir. Çünkü Anadolu Ajansı, hizmetleri, üstlendiği görevleri vegeniş haber ağı ile Türkiye'nin en büyük ajansı konumundadır. Bu çalışma, AnadoluAjansı'nın kuruluş gerekçelerini, günümüze dek tarihi gelişimini, sunduğu hizmetleri vemedya kuruluşlarına nasıl ve ne ölçüde katkı sağladığını ortaya koymayıamaçlamaktadır. Çalışmada, ajansın medya kuruluşlarına katkısı yazılı basın ilesınırlandırılmış ve katkının ortaya konulması için 2005 yılı verileri değerlendirmeyealınmıştır.Gazeteler, genellikle haber saylarını artırmak, habere ulaşma konusundaki sıkıntılarıaşabilmek, rutin haberlerin izlenmesinin yanı sıra özel haberlere ağırlık verebilmek,güvenilir haber kaynaklarına ulaşmak, habere hızlı ulaşabilmek, ihbar ve istihbaratkaynağı sağlamak ve haberleri kaliteli fotoğraflarla zenginleştirmek amacıyla AnadoluAjansı'nın hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. Anadolu Ajansı'nın haber ve fotoğraflarıgazetelerde yaklaşık yüzde 50 oranında yer bulmaktadır. Gazeteler ise Anadolu Ajansıkaynaklı haber ve fotoğraflarda kaynak belirtme konusunda gerekli hassasiyetigöstermemektedirler. Bu nedenle, Anadolu Ajansı'nın haber ve fotoğraflarınıngazetelerde yer alma oranı ile gazetelerde yer alan AA mahreçli haber ve fotoğraflarıntüm haberlere oranı arasında büyük farklılıklar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis titled as ?Anatolian Agency and Its Attribution to Turkish Media? aims tointroduce Anatolian Agency, the most experienced and biggest news agency in Turkey,and its attribution to media foundations. In terms of its mission, the importance andattribution to the Turkish media of Anatolian Agency, founded with Atatürk?s ordereven before the foundation of TBMM (Turkish National Assembly) in the years whenthe independence struggle was waged, is an undeniable fact. It?s the greatest agency inTurkey with its services, missions and widespread news net. This study aims to revealthe reasons why Anatolian Agency was found, its development in history till today, itsservices and how and how much attributes to other media establishments.In this study,its attribution to media is limited by the published media and so as to indicatecontrubition data of the year 2005 is taken into consideration.Newspapers generally benefit from Anatolian Agency in order to increase the quantityof news, to overcome the problems about getting news, to give importance to specialnews as well as following routine news quickly, to get news from reliable sources, toprovide notice and intelligence sources and to flourish news with quality photographs.Some fifty percent of the news and photographs of Anotalian Agency take place innewspapers. However, newspapers do not show the necessary respect in notifying thenews and photographs possessed by Anatolian Agency. Because of this reason, there arebig differences between the rate of taking place of Anatolian Agency news andphotographs in the newspapers and the the rate of ones titled as ?AA? (AnatolianAgency).