Kıpçak Türkçesinde kelime yapımı ve çekimi
Derivations and inflections in Kipchak Turkish
  1. Tez No: 190419
  2. Yazar: SEVGİ TURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVZAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kıpçak Türkçesi, Yapım ve Çekim Ekleri, Şekil Bilgisi, Kıpchak Turkish, nflectional and Derivational Suffixes, Morphology
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Çalışmamız Kıpçak Türkçesine ait beş eserin şekil bilgisi açısından incelenmesindenoluşmaktadır. Giriş kısmında Kıpçak Türkçesiyle ilgili genel bilgiler verdik. Ekleriçekim ve yapım ekleri olmak üzere iki ana başlık altında topladık. Açıklanan ekhakkındaki genel bilgileri ilgili madde başlıkları altında inceleyip, örneklendirdik.Eklerin Eski Türkçe ile olan karşılaştırmasını şekil değişmesine sebep olan seseğişiklikleri ile fonksiyon devamlılığı, varsa görev daralması, genişlemesi ve türdeğiştirmesi konularında yaptık. Yapım eklerini çoğunlukla kelime hâlindeörneklendirdik. Örneklerin verilişinde ekin işlekliği önemli rol oynamıştır.ncelediğimiz metinlerin azlığı sebebiyle bazı ekleri yeterince çeşitlendiremedik.Bazılarına da ancak birer örnek verebildik. Eklerin fonksiyonlarını bütün yönleriyleverebilmek için fazlaca alt başlık kullandık. Örneklerin anlamlarını yanlarına tırnakiçinde verdik. Değerlendirme bölümünde sesler bakımından eserler arasındakifarklılıkları ve ses değişikliklerini toplu olarak sunmaya çalıştık. Çalışmadan faydayıazamû ölçüde artırmak düşüncesiyle sona ekler dizini ekledik.
Özet (Çeviri)
Our study consist of morphological analysis of five works related to Kıpchak Turkish.In the introduction, general knowledge about Kıpchak Turkish is presented. Endings aregrouped under two main headings according to inflectional and derivational suffixes.We analyzed and exemplified the general knowledge about the endings which wereexplained. The comparison of endings with Ancient Turkish were done according tosound changes causing structural changes with functional continuum, whether there isnarrowing or broadening of function and type changing. We also exemplified theinflectional and derivational suffixes, mostly by words. Function of endings played animportant role in examples. Due to lack of analyzed texts, endings could not be varied.We gave only one example for some of them. In order to present endings? funtions withall features, we used many subtitles. The meanings of examples given in quotations. Inthe assassment section, we tried to present differences and structural changes betweenWorks as a whole in terms of sounds. In order to increase the use of this study atmaximum level, we added endings?index at the end.