Wıttgensteın'a göre din dili
The religious language according to Wittgenstein
- Tez No: 190417
- Danışmanlar: PROF.DR. TURAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din, Oyun teorisi, Analiz, Felsefe, nançlar, Religion, Game theory, Analiz, Philosophy, Beliefs
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Tezimiz, ?Wittgenstein'a Göre Din Dili? adını taşımaktadır. Araştırmamız iki bölümdenoluşmaktadır. Biz bu çalışmamızda Wittgenstein'ın ortaya koyduğu iki farklı felsefeninsonuçlarını din dili bağlamında ele alıp analiz etmeye çalıştık.Tezimizin birinci bölümünde, Wittgenstein'ın ilk döneminin temel eseri ?Tractatus? ta ortayakoyduğu anlam kuramı olan ?resim kuramı? nı ve bu kuramdan hareketle dilin sınırlarınıçizmesini, bunların neticesinde Tanrı hakkındaki konuşmanın imkansızlığını ve mistik boyutve statüsü konularını incelemeye çalıştık. Resim kuramına göre, anlamlı dil, resmi mümkünolan dildir ve sadece olguların (dünyanın) resmi mümkündür. Dolayısıyla dünyanın dışındaolan Tanrı hakkında anlamlı bir şekilde konuşmamız imkansızdır.Tezimizin ikinci bölümünde ise, Wittgeinstein'ın felsefi kariyerinin ikinci döneminin temeleseri ?Felsefi Soruşturmalar? ın temel kavramları olan ?dil oyunları? ve ?hayat formları?bağlamında Tanrı hakkında konuşmanın imkanı ve bu kavramların neticesi olan ?kapalı dil?ve içerdiği sorunlar üzerinde durmaya çalıştık. Wittgenstein'a göre, dilin anlamı kullanımındaaçığa çıkar. Dilin farklı kullanımları olarak tanımlayabileceğimiz bir çok dil oyunu ve heroyuna denk düşen bir hayat formu bulunmaktadır. Dini iddia ve ifadeler anlamlarını bağlıoldukları din dili oyunundan ve dini hayat formundan aldıklarından dolayı Tanrı hakkındakonuşmak mümkün hale gelmektedir.
Özet (Çeviri)
The name of our thesis is ?The Religious Language According to Wittgenstein?. Ourinvestigation consists of two chapters. In our study, we to analyze the results of two differentphilosophies that Wittgensein put down.In the first chapter of our thesis, we have studied ?the theory of picture? that he put down thistheory in Tractatus, it is the basic book of his first philosophical period, and the limits oflanguage according to the theory of picture and the impossibility of speaking about God andthe mystic dimension and its status. According to the theory of picture, the language is thelanguage that involves the picture possibility and the pictures of fenomens are possible.Indirectly our speaking the God is impossible.In the second chapter of our thesis, we have investigated ?the language games? and ?theforms of life? and the possibility of speaking about God. This consepts are the basic conseptsof Wittgensein in Philosophical Investigations. This book is the basic of his secondphilosophical period. In addition, in our studying we have analyzied the closed language andthe problems that involve in this language. According to Wittgenstein, the meaning oflanguage exposes in the usage of language. There are the very language games as the differentusage of language. In addition, there is the convenient form of life in return every game.Because the religious claims and expressions, their meanings obtain from the game ofreligious language and the form of religious life; the speaking God becomes possible.