Sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre sınıf yönetiminde davranış düzenleme sürecinin değerlendirilmesi -Kayseri ili örneği-
The evaluation of behaviour arrangement in classroom management according to teachers perceptions
  1. Tez No: 190427
  2. Yazar: ERCÜMENT KUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf yönetimi, davranış düzenleme, istenmeyen öğrenci davranışı, Class management, behaviour formation, undesirable student behaviour
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu araştırma sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetiminde davranış düzenleme sürecine ilişkingörüşlerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Tarama modelinde betimsel bir çalışma olarakgerçekleştirilen araştırmada; sınıf öğretmenlerinin sınıflarında karşılaşmış olduklarıistenmeyen öğrenci davranışları, istenmeyen davranışlara karşı kullandıkları yöntemler, sınıfortamının düzenlenmesi ve ikliminin olumlulaştırılması, istenmeyen öğrenci davranışlarınınönceden tespit edilerek önlenmesi, sınıf kurallarına uyum sağlanmasına ilişkin öğretmenleringörüşleri alınmıştır. Öğretmenlerin görüşlerinin değişkenlere göre farklılaştığı saptanmayaçalışılmıştır.Araştırmanın örneklemini, Kayseri ili Melikgazi ilçesi sınırları içerisinde 21 ilköğretimokulunda görev yapan 291 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacıtarafından geliştirilen anket ile elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, ki-kare testi kullanılmıştır.Öğretmenlerin gözlemlemiş oldukları istenmeyen öğrenci davranışları ders düzenini bozucuhafif şiddette istenmeyen davranışlardır. En sık karşılaşılan istenmeyen davranışlar;arkadaşlarını sürekli şikayet etme, izin almadan konuşma, başarılı öğrencide ilgi isteği, tvdizilerindeki karakterlere özenme, ödevlerini yapmama, tahtayı karalamadır. Sınıfta en azkarşılaşılan istenmeyen davranış hırsızlık yapmadır. Öğretmenler istenmeyen davranışlarakarşı öncelikle sözel yöntemler ile beraber beden dilini kullanmakta ileri davranışproblemlerinde durumu değiştirme yöntemlerine yer vermektedirler. Öğretmenler fizikselceza yöntemini tercih etmemekle birlikte, uygulayan öğretmenlerde az değildir. Öğretmenleren fazla, öğrenciyi dinleyip açık iletişimde bulunma, sorunu kendi çözmeye çalışma,bakışlarla ikaz etme, nasihat verme yöntemlerini kullanmaktadır. Öğretmenler sınıflarındademokratik bir ortam oluşturmakta ve sınıf ortamının düzenlenmesi için gerekli çalışmalarıyapmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is done for investigating teachers perceptions in behaviour arrangementprocess. Hatching model is used for this descriptive study. With this study teachers beliefsabout unwanted behaviours of students, teachers technigues for preventing these behaviours,arrangement of class and astablishing class culture, preventing unwanted behaviours beforeexistence, adaptation to class rules have already taken and teachers perceptions differenceinvestigated in respect of variables.The sample of this study is formed from 291 teachers working in 21 primary schools atMelikgazi district in Kayseri. The data is obtained from the guastionaire developed by theresearcher. For analyzing the frequency, arithmetic mean, percentage, k- square test used.Unwanted behaviours that teachers observed are less important behaviours in class order.Most frequent behaviours are continious complaint about friends, talking without permission,paying attention to successful students, aping the characters of serial films, not doinghomeworks and scribbling board. The least unwanted behaviour that the the teachers facedwilth is theft. Teachers use linguistic methods with body language for unwanted behavioursand use the methods to change the behavioural problems. The number of teachers preferingphysical punishment are not less. The most freguent methods that teachers use are listening,solving problems by themselves, warning with glance and advising. Teachers are doing theessential works to form a democratic atmosphere and to arrange the class.