Caferilerin dini örf ve adetleri Iğdır örneği
Religious traditions and habits of Caferi people sample of Iğdır
- Tez No: 190428
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜNVER GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Religion, Folklore, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Caferilik, Kimlik, Kurtuluş, Kültür, Cemaat, Caferilik, İdentity, Salvation, Culture, Denomination
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmamızda dolaylı gözlem, katılımlı gözlem ve mülakat tekniklerini kullanarakIğdır'daki Caferilerin dini örf ve adetlerini sosyolojik olarak ele almaya çalıştık.Tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Iğdır ilinin tarihini, sosyo- kültürelyapısını ve araştırma konumuz olan Iğdır Caferilerinin sosyo-kültürel yapısını, eğitimdurumlarını vb. konuları ele aldık. İkinci bölümde Caferilerin dini hayatını inanç,ibadet, bilgi ve sosyal etki boyutlarıyla ele aldık. Üçüncü bölümde iseCaferiler için ayrı bir öneme sahip olan Muharrem ayı boyunca ve Aşura günü yapılanetkinlikleri ele alıp açıklamaya çalıştık.Sonuç olarak diyebiliriz ki; Iğdır'daki Caferilerin inanç sistemleri kendi içinde tutarlıbir yapı sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
We have tried to examine the traditions and habits of Caferi people in Iğdır on theaspects of sociology by using indirect observation, active observation, interviewtechniques.Our thesis consists of three parts. In the first part we have examined the history, socio-cultural structure and education of Caferi people in Iğdır. On the second part we haveexamined the religious life praying, knowledge and social effects. On the third part wehave tried to explain the activities during the special month Muharrem and special dayAşura.It is considered very significant for Caferi people consequently, we can state that Caferipeople in Iğdır, have such religious life that vontribute stability amang themselves.