Gazali'ye göre Tanrı hakkında konuşmak
Talking about God according to Gazali
- Tez No: 190438
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RAMAZAN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tanrı, Kelam, Teist, Gazali, Teist, Gazali, God slamic Theolagıon
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Dönemin önemli kelâmcılarından biri olan Gazâli, Tanrı ile yaratılmışlar arasındakifarklılığı tespit ederek insanın Tanrıyı, tam olarak bilmesinin mümkün olmadığınısöylemiştir. Ancak bu Tanrı hakkında hiçbir şey bilemeyeceğimiz ve onun hakkındakonuşamayacağımız anlamına gelmemektedir.Gazâli akli, hissi ve teolojik deliller ışığında oluşturduğu Tanrı tasavvuru bağlamındaTanrı hakkında konuşmanın mümkün olduğunu, hakkında konuşulamayan bir Tanrı'nınise olmayan bir Tanrı olacağını savunmuştur.Araştırmamızın konusu Gazâli'nin bakış açısından bütün Teist dinlerde de ortak birsorun olarak görülen Tanrı hakkında konuşup konuşamayacağımızın, konuşabilirseknasıl konuşacağımızın araştırılarak detaylı bir şekilde incelenmesidir.Konu Gazâli'nin bakış açısından birçok yönüyle ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Gazali, one of important Islamıc theologian of period, says by determining thedifference between God and existense that ıt is not possible that human know Godcompletely. However, that doesn?t mean we will not be able to know anything aboutGod and that we will not be able to talk about god.At the context of God imagining which he formed in the light of emotional andtheologic evidences, Gazali defends that talking about God is possible and that aGod, can?t be talked about, will be a God who doesn?t exist.The topic of our research is to investigate in detail whether we can talk about God,is accepted as a comman problem in all teist religion, and that if we can talk aboutGod, how we will talk.The topic is considered with its different sides from the point of wiew of Gazali