Fârâbî ve Gazzâlî'ye göre Tanrı
The conception of God according to al-Farabi and al-Ghazali
  1. Tez No: 643364
  2. Yazar: AYŞE NUR TOHEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Tanrı, âlem, insan, vahiy, tasavvur, God, universe, human, revelation, conception
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
İnsanlık tarihinin temel sorunlarından birisi Tanrı konusu olmuştur. Düşünüp sorgulayan her insan, belli bir dini inanışa sahip olsun ya da olmasın Tanrı hakkında düşünmüş ve bu konuyu kendi düşünce sisteminde konumlandırmaya çalışmıştır. Fârâbî ve Gazzâlî'nin Tanrı tasavvurlarını incelemeyi ve ardından bu tasavvurları kıyaslamayı hedefleyen bu tezin ilk bölümünde Fârâbî'nin Tanrı tasavvuru ve bu bağlamda Tanrı'nın sıfatları, Tanrı'nın âlem ve insanla olan ilişkisi irdelenmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde benzer şekilde Gazzâlî'nin Tanrı tasavvuru, onun Tanrı'ya atfettiği sıfatlar, Tanrı-âlem ve Tanrı-insan ilişkisi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise mezkûr düşünürlerin bu tasavvurları kıyaslanmış; Tanrı anlayışlarında var olan benzer ve farklı yönler gözden geçirilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the main problems of human history has been the subject of God. Every person who thinks and questions, whether he/she has a certain religious belief or not, has thought about God and has tried to position this issue in his/her thought system. In the first part of this thesis, which aims to examine Fârâbî and Ghazali's conceptions of God and then to compare this conceptions, Fârâbî's concepiton of God and in this context the adjectives of God, God-Universe and God-Human relation have been studied. In the second part, similarly, Ghazali's conception of God, the adjectives attributed by Ghazali to God, God-Universe and God-Human relation are examined. In the third part, these conceptions of the mentioned thinkers were compared; similar and different aspects of God conceptions were reviewed.