I numaralı Develi Şer'iyye sicili (H.1311/M.1893-H.1313/M.1895) transkripsiyon ve değerlendirme
The transcription and the evaluation of the 1 numbered Develi Şer'iyye register (H.1311/M.1893-H.1313/M.1895)
  1. Tez No: 190437
  2. Yazar: AYŞE ARIK KAYGISIZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAVA SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Develi, Şer'iyye Sicili, Vasi Tayini, Miras-Tereke, Develi, Şer?iyye Register, Appointment of Represantitives, Inheritance-Estate
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 351
Özet
Şer'iyye sicilleri, tarihin en önemli şahitlerinden olup, arşiv malzemeleri arasındaönemli bir kaynak teşkil etmektedir. Şer'iyye sicilleri merkezden gönderilen herkonudaki ferman, berat, i'lâm, hüccet gibi kadıların şer'û ve hukukû vazifesine aitdavalarda verdiği hükümleri içermektedir. Eski yerleşim yerlerinin tespiti, köy,mahalle, semt isimlerinin sicillerdeki kayıtları tarihimiz için son dereceönemlidir.Ayrıca vakfiyelerin tanzim ve tescili, bugünkü manada noterlik işleri,belediye hizmetleri, mütesellim buyrultuları, alım satım işleri, Müslim ve gayr-imüslüm ilişkileri gibi çeşitli kaynakları kapsamaktadır.Osmanlı Devleti'nin siyasû, askerû, malû, idarû ve içtimaû tarihini hakkıyla ortayakoymak, ancak bu belgelerin incelenmesiyle mümkün olacaktır.Develi ile ilgili önemlitarihû bilgilerin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmak ve şehrin siyasû, idarû, ve içtimaûyapısını daha etraflı bir şekilde ortaya koymak için bu kayıtların incelenmesiyapılmaktadır.Çalışmamızın temel kaynağı olan Develi Şer'iyye Sicillerinin mikrofilmleri AnkaraMilli Kütüphane'de bulunmaktadır.1 Numaralı Develi Sicili MilliŞer'iyyeKütüphane'den fotokopi yolu ile temin edilmiştir.Bundan sonraki dönemde sicilintranskripsiyonu, tezin değerlendirilmesi ve bibliyoğrafya taraması yapılmıştır.Sözkonusu şer'iyye sicilindeki belgelerin tamamı günümüz harflerine çevrilmiştir.Yine aynışekilde bütün belgeler konularına göre tasnif edilmiştir.Tezin sonunda yer alan eklerkısmında teze konu olan sicilin orjinali fotokopi yolu ile çoğaltılmış bir nüshasıverilmiştir.Önemli şahıs, yer adları, kurum ve kuruluş adlarına göre indekshazırlanmıştır.Tüm bu düşünce ve çalışmalar sonucunda, Develi'nin dolayısıyla Osmanlı Devleti'ninsiyasû, askerû, malû, idarû ve içtimaû tarihine ışık tutabilecek bilgiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The registers of Şer?iyye are the most important witnesses of the history ande areimportant sources in the archives materials.The registers of şer?iyye contain thejutgements of the Müslim Judges inthe trials peculiar to theirşer?û and legal duties onevery subject sent from the centre administration of cauntry such as ferman, berat,i?lâm, hüccet, etc.The establishing of the ancient settlementplaces and the registration ofthe names of village,quarterare essential for our history. n addition to these, the registersof şer?iyye include organizing the vakfiyes and in today?s meaning they also includevarious sources on notary publics Works, municipality services, trade, the relationbetween and the who are not Muslim.It is possible to put forward the Otoman Empire?s political, military, economic,administrative and social history only by studying these documrnts.These documentshave beenstudied in order to put forward the important information about Develi?spolitical, social and administrative in detailed way.Develi Şer?iyye Regiters microfilms which are the main source of our study are kept inthe Ankara National Library.The Develi Şer?iyye Register Numbered 1 was ensured bycopying from National Library.After that the transcript of the register, evaulation of thethesis and bibliography hatching were done.Whole documents in the abovementionedşer?iyyeregister were translated into today?s alphabet. n addition this, all the documentsare classified according to their subjects.The original pages of the register were copiedand attached to the appendix placed at the end of the thesis. ndex was preparedaccording to the important names of the person, places, institutions and associations.In the result of all and thoughts the information which can give light to the political,military, economic, administrative and social history of Develi at the same time OtomanEmpire has been obtained.