Atatürk'ün devlet felsefesi
- Tez No: 190442
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Birey, toplum, devlet, egemenlik, yasa
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Avrupa devletleri, Reform, Rönesans, Fransız htilali, 18.Yüzyıl Aydınlanması veSanayi nkılabı gibi proje ve çalışmalarıyla 20. yüzyılda bilim ve teknolojide ilerlemiş,modern ve uygar bir Avrupa toplumu ortaya çıkarmıştır. Ancak Osmanlı Devleti,batının yaptığı yeniliklere ayak uyduramamış, bilim, teknoloji, ekonomi, siyaset veuygarlık gibi alanlarda geri kalmıştı.Atatürk, Batının işgaline uğramış, her yönden çökmüş Osmanlı Devleti'nden batılıanlamda modern bir devlet ve toplum ortaya çıkarmayı başarmış, bilim ve aklın ışığındalaik, sosyal bir hukuk devleti kurmuştur.Biz bu çalışmamızda Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kurarken dayandığısiyasal düşünce sistemini, devlet felsefesini ele alacağız. Ancak Atatürk'ün devletfelsefesini daha iyi kavrayabilmek için siyaset felsefesi tarihinde siyasal düşünceleri ileöne çıkan filozofların devlet felsefelerini vereceğiz.
Özet (Çeviri)
European States made progress in science and technology with the help of projects andWorks lihe reform, renaissance, French Revolution, 18 th century elightenment and thereform of industry. So they constituted a modern and civilized European community.But Ottoman Empire didn?t keep up with the reform of Europe and couldn?t develop inscience, technology, economy, politics and civilization.Atatürk succeeded to constitute a modern state and society instead of Ottoman Empirebeing under military accupation, He has founded a law State which has been social andsecular.In this work, we dealt with Atatürk?s state philosophy and the system of politicalthought on which Atatürk founded the Turkish Republic. But in order to understandAtatürk?s state philosophy, we will give the state philosopy of philosophers who areimportant for their political thoughts in the history of politics philosophyKey Concepts: ndividual, society, state, sovereignty, law.