Ortaöğretim öğrencilerinin öğrenme ve ders çalışma stratejileri (Nevşehir ili örneği)
Learning and study strategies of high school students (a sample study in Nevşehir)
  1. Tez No: 190441
  2. Yazar: MUSTAFA URAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADEM SULTAN TURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Öğrenme Stratejileri, Ders Çalışma Stratejileri, Learning, Learning Strategies, Study Strategies
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada ortaöğretimdeki öğrencilerin öğrenme ve ders çalışma stratejilerineilişkin algılarının, a) cinsiyet, b) anne ve babalarının öğrenim durumları, c) okul türleri,d) alanları, e) anne ve babalarının kitap okuma sıklığı, f) destek eğitimi alıp almama, g)çalışma odalarının olup olmaması, h) ailelerin öğrencilerin okul ve dersleriyle ilgilenmeyaklaşımı, ı) öğrencilerin hangi derse nasıl çalışacaklarını bilip bilmemesi, i) öğrenimgörmekte oldukları sınıflara göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğiaraştırılmıştır.Araştırmanın evrenini, 2005-2006 eğitim öğretim yılında 45 liseye devam eden toplam12751 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, Nevşehir merkezinde 4lise, Acıgöl ilçesinde 2 lise, Ürgüp ilçesinden üç liseye devam eden toplam 3660öğrenciden 800 öğrenci örneklem alınmıştır.Öğrencilerin ders çalışma stratejilerini belirlemek için Ülkü Köymen tarafındanTürkçe'ye çevirilen ve 77 sorudan oluşan ve Likert tipi bir ölçek olan ?The Learningand Study Strategies Invenrory? envanteri ?LASSI? kullanılmıştır. Verilerinçözümlenmesinde SPSS 10.5 programı kullanılarak t-testi, varyans analizi (one-way) vearitmetik ortalamalardan yararlanılmıştır.Öğrencilerin öğrenme ve ders çalışma stratejilerine ilişkin algıları cinsiyetlerine, anneve babalarının öğrenim durumuna, okul türlerine, alanlarına, anne ve babalarının kitapokuma sıklığına, destek eğitimi alıp almamasına, çalışma odası olma durumuna,ailelerin öğrencilerin okul ve dersleriyle ilgilenme yaklaşımına, öğrencilerin hangi dersenasıl çalışacaklarını bilme düzeyine, sınıflarına göre anlamlı bir farklılık gösterdiğisonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, high school students? perceptions of learning and study strategies wereexamined in terms of a) gender, b) parents? education, c) school types, d) field of study,e) how often parents read, f) having educational support or not, g) having a study athome or not, h) parents? approach to students? school life and lessons, ı) students?consciousness about learning strategies, and i) students? grade levels.The universe of research was 12751 high school students in 45 high schools. Thesample was selected during the 2005-2006 educational year from 4 high schools in thecentre of Nevşehir; from 2 high schools in the town of Acıgöl and from 3 high schoolsfrom the town of Ürgüp. 800 high school students out of 3660 students in those schools.?The Learning and Study Strategies Inventory (LASSI)? which was adapted intoTurkish by Ülkü KÖYMEN, has 77 items used for determining students? studyingstrategies. Learning and Study Strategies Inventory is a Likert type inventory. The datawere analyzed by descriptive statistics, t test and one-way ANOVA in SPSS 10.5(Statistical Package for Social Science).The results indicate that students? perceptions of learning and studying strategies showsignificant differences in terms of gender, parental education, types of school, field ofstudy, reading frequency of parents, having educational support or not, having a study athome or not, parents? approach to students? school life and lessons, students?consciousness about learning and studying strategies, and student?s grade levels.