Atatük'ün donanma gemileri ile yaptığı geziler
The Atatürk's journeys with navy ships
  1. Tez No: 190443
  2. Yazar: TANER GÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MEHMETEFENDİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Kuvvetleri, Bahriye Vekaleti, DenizMüsteşarlığı, Kruvazör, Cumhuriyet Donanması
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
?Atatürk'ün Donanma Gemileri İle Yaptığı Geziler? konuluçalışmamda, Cumhuriyet'in ilanıyla Atatürk'ün Türkiye Donanması'na bakışı,donanma gemileri ile yaptığı gezileri ve bu gezilerin sonuçları anlatılmaktadır.İlk bölümde, Atatürk'ün donanmaya bakışı incelenmektedir. Bukapsamda, cumhuriyet öncesi, milli mücadele dönemi ve cumhuriyet ilanısonrası Deniz Kuvvetleri'nin durumu anlatılmaktadır.İkinci bölümde, Atatürk'ün Hamidiye Gemisi ile yaptığı Karadenizgezisi anlatılmaktadır.Üçüncü bölümde, Atatürk'ün Adatepe destroyeri ile yaptığı kısa seyir veo dönemde mevcut olan Deniz Müsteşarlığı üzerinde durulmaktadır.Dördüncü bölümde ise 1930 yıllardaki genel siyasi durum ve buna bağlıolarak Atatürk'ün Akdeniz'e yaptığı gezi incelenmiştir.Ayrıca bu çalışmada; Atatürk tarafından Deniz Kuvvetleri'nin dışpolitika aracı olarak nasıl kullanıldığı da anlatılmaktadır. Atatürk'ün ilerigörüşlülüğü ve donanmaya verdiği önem ile, karacı subaylara karşıdonanmanın gelişimi için verdiği savaş açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In my study by the subject of ?The Atatürk?s Journeys with Navy Ships?is explained that Atatürk?s point of view to Turkish Navy, his journeys withnavy ships and the results of these travels after proclamation of republic.In first section, Atatürk?s point of view to navy is examined. It isexplained that the era before republic, national independence period and thesituation of Naval Force after proclamation of republic.In second section, Atatürk?s Black Sea Voyage by the Hamidiye cruiser isexplained.In third section, Atatürk?s short voyage with Adatepe Destroyer and theNaval Undersecretaryship at this period are mentioned.In fourth section, the 30?s common political structure and with relatedthis Atatürk?s voyage to mediterranean is mentioned.The uses of Naval Force as a foreign policy tool is also explained in thisstudy. Foresight of Atatürk and his care, his insisting on naval fleet right?s witharmy officers about development of the naval fleet are indicating here.Key Word: 1) Naval Force, 2) Naval Ministry, 3) Naval Undersecretaryship,4) Cruiser, 5) Republic Fleetvi