Yabancı sermaye yatırımlarının Türkiye ekonomisine etkileri(1990-2002)
The effects of foreign capital investments to the economics of Turkey
- Tez No: 190489
 - Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR ALTINOK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Ekonomi, Information and Records Management, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Yabancı Sermaye, yatırımcı, ev sahibi ülke, teşviktedbirleri, milli gelir, Foreign Capital, investor, the host country encouragignprecautions, national income
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 111
Özet
Gelişmekte olan ülkeler için sermaye birikimi büyük önem taşımaktadır.ülke ekonomisinin gelişimi için yabancı sermayeye ihtiyaç duyarlar. Yabancısermaye yatırımları ile büyük sermaye gerektiren yatırımlar gerçekleştirilerek evsahibi ülke için içsel ve dışsal ekonomiler oluşur. Türkiye de Avrupa Birliği'neaday bir ülke olarak ve gelişmekte olan bir ülke olarak yabancı sermayeyatırımlarına gereksinim duymaktadır. Türkiye'de yabancı sermayeyatırımlarının tarihsel gelişimi sürecini incelediğimiz zaman, yabancı sermayeyiçekmekte başarılı olamamıştır. 2000'li yılları yaşarken Türkiye yabancı sermayeyiülkeye çekmek için yabancı sermayenin önündeki bütün engelleri kaldıracakgerekli teşvik edici tedbirleri alması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Capital accumulation has a great importance for the developing countries.They need foreign capital for the development of their economics. The hostcountry?s domestic and foreign economics occur through the development offoreign capital investments and the investments that need a big amount of capital.As a developing country the candidate of European Community, Turkey needsforeign capital investment. When we examine the historical development process offoreign capital investments in Turkey, Turkey seems not to have been successful indrawuing foreign capital. Within 2000s, in order to draw the foreign capital intothe country, Turkey should take the necessary encouraging precautions that willeliminate all the handicaps of foreign capital.