TRT repertuarın daki Kırıkkale türkülerinin ezgisel yapı makam-ayak nazım türü ve usul yönünden incelenmesine yönelik bir çalışma
A study to examine Kırıkkale folk songs in TRT repertoire in terms of melodical structure, mode, verse and method
- Tez No: 190527
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAMİT ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ezgisel Yapı, Makam-Ayak, Nazım Türü, Usul, Nazım Birimi, Nazım Şekli, Türk Halk MüziğiII, Melodical structure, mode, verse, method verse, verse type, Tukish folk musicIV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
TRT REPERTUARIN DAKİ KIRIKKALE TÜRKÜLERİNİN EZGİSELYAPI MAKAM-AYAK NAZIM TÜRÜ ve USUL YÖNÜNDENİNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMAYÜKSEK LİSANS TEZİD. Kürşat EROĞLUSELÇUK ÜNİVER SİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜGÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALIMÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALIDanışmanYrd. Doç. Hamit ÖNAL2005ÖZETBu çalışma, TRT Repertuarında notası ve kayıdı bulunan Kırıkkale türkülerini?ezgisel yapı?, ?makam- ayak?, ?nazım türü? ve ?usul? yönünden incelemekamacıyla yapılmıştır. Araştırmada, konuyla ilgili olarak daha önce yapılmışçalışmalar literatürden taranmış, TRT nota arşivinde kayıtlı bulunan Kırıkkaletürküleri tespit edilmiş ve teker teker incelenmiştir. ?Ezgisel yapı? incelemesinde,türkülerdeki varsa usullü ve usulsüz bölümler araştırılmıştır.I?Makam-ayak? incelemesinde, önce eserin GTM de hangi makama denkgeldiği, güçlüsü, durağı ve yedeni araştırılmış bu bilgiler ışığında THM deki ayakkarşılıkları tespit edilmiştir. ?Nazım türü? olarak incelemede türkü sözlerinin,nazım şekli, nazım birimi, ölçü sayısı ve kafiye dizilişi tespit edilmiştir. Usulincelemesinde ise eserin usul yapısı ve kuruluşu incelenmiştir.Elde edilen bulgular ışığında; Kırıkkale türkülerinde en çok kullanılanezgisel yapı, yöredeki en yaygın makam-ayak, nazım türü ve usul çalışmanınsonuç ve öneriler bölümünde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A STUDY TO EXAMINE KIRIKKALE FOLK SONGS IN TRTREPERTOIRE IN TERMS OF MELODICAL STRUCTURE, MODE,VERSE AND METHODMASTER DEGREE THESISD.Kürşat EROĞLUSELÇUK UNIVERSITYSOCIAL SCENCES INSTITUTEDEPARTMENT OF MUSIC TEACHINGAdviserYrd. Doç. Hamit ÖNAL2005ABSTRACTThis study was carried out to examine Kırıkkale folk songs which areregisteredand have notes in TRT repertoire in terms of melodical structure, mode,verse and method. In the stduy, previous Works in the ınterature were searched,Kırıkkale folk songs which are registered in the note archieve of TRT weredetermined and they were examine done by one. Accordruy to melodicalstructure, the folk songs were seached to find out if they have parts with methodand without method.IIIRegarding mode,firstly which mode are the songs in traditional Turkishmusic were determined the strength, stop and yeden of the songs were searchedand finally their mode were found in Turkish folk music based on thisinformation.Acording to the data gathered at the end of these examinations, the mostfrequently used types if melodical structures, modes, verses and methods weregiven at the final chepter of the study.