Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesinin çocuk gelişimi ve eğitimi ile anasınıfı bölümlerinde okutulan müzik öğretimi derslerinin genel durumunun değerlendirilmesi
Evaluatıon of general sıtuatıon of teachıng musıc lesson whıch ıs beıng lecturıng at the faculty of professıonal traınıng,kıd growıng and traınıng department and kındergarten department at selcuk unıversıty
  1. Tez No: 190528
  2. Yazar: ELİF KOÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZER KUTLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesinde müzik eğitimi, okul öncesi eğitimcisi, Music Training at the preschool, preschool pedagogue
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİNİN ÇOCUK GELİŞİMİVE EĞİTİMİ İLE ANASINIFI BÖLÜMLERİNDE OKUTULAN MÜZİK ÖĞRETİMİDERSLERİNİN GENEL DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİYÜKSEK LİSANS TEZİElif KOÇSELÇUK ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜGÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALIMÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALIOcak, 2006ÖZETBu araştırma, Mesleki Eğitim Fakültesi Anasınıfı ile Çocuk Gelişimi ve EğitimiBölümlerinde okutulan Müzik Derslerinin incelenmesi, daha etkili hale getirilip, öğrencileredaha faydalı olması amacıyla öneriler getirmek için yapılmıştır.Araştırmada durum saptamaya yönelik bir model esas alınmış, veriler anket yoluylaişlenmiş, anketin değerlendirme aşamasında istatistiksel veri analizi yapmak için SPSSprogramı kullanılmıştır.Araştırmada, Anasınıfı ile Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümlerinde okutulan ?MüzikDersi? ve öğretimi konusunda öğrencilerin yeterlilikleri saptanmış, öğrencilerin müziköğretim yöntemlerinden özellikle Orff ve Dalcroze yöntemlerini bilmedikleri, uygulamada bukonu ile ilgili eksikleri olduğu görülmüştür. Müzik derslerinde oyun, yaratıcı drama, ront,enstrüman eğitimi, şarkı öğretimi, ritm öğretimi yöntemlerini kullanmalarının önemibelirtilmiş, bireysel ve grup çalışmalarında bu yöntemlere yer vermeleri gerektiği konusundaönerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF GENERAL SITUATION OF TEACHING MUSIC LESSONWHICH IS BEING LECTURING AT THE FACULTY OF PROFESSIONALTRAINING, KID GROWING AND TRAINING DEPARTMENT ANDKINDERGARTEN DEPARTMENT AT SELCUK UNIVERSITYMASTER DEGREE THESISElif KOÇSELCUK UNIVERSITYSOCIAL SCIENCES INSTITUTEDEPARTMENT OF MUSIC TEACHINGJan, 2006ABSTRACTThis study has been done to examine and make effective the Music Lesson which isbeing lecturing at the Faculty of Professional Training, Kid Growing and TrainingDepartment and kindergarten department; and to progress suggestions to be more benefit tothe students.A model which leads to determine the case has been taken as base; the data has beenembedded through inquiry, at the evaluation step of the inquiry SPSS program has been usedto make stastical data analysis.The qualification case of the students has been determined about the Music Lessonand teaching music which is being lecturing at the Faculty of Professional Training, KidGrowing and Training department; it has been seen that the students are insufficient about thesubject at the practice and they don?t know particularly orff and Dalcroze Music TeachingMethod. In this study, it has been stated that play, creative drama, ront, musical instrumentteaching, song teaching, rhythm teaching, methods in music lessons are important and it hasbeen suggested that in individual and group works, kinder garten?s teachers should apply allthese methods placed in both Orff and Dalcroze methods.