Karar verme sürecinde sezginin önemi ve Türk merkezi yönetimindeki geçerliliği
The importance of intuition in decision making process and its validity in Turkish state government
- Tez No: 190658
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAFET ÇEVİKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, kamu yönetimi, karar verme, sezgi, sezgisel karar verme, Administration, public administration, decision-making, intuition, intuitivedecision-making
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kamu yönetiminde amaç, kamu hizmetlerinin etkin, sürekli ve verimli birşekilde görülebilmesidir. Bu amaca ulaşılabilmesi, doğru ve zamanında kararlarverilmesi ve uygulanmasına bağlıdır. Sezgisel karar verme, analitik yöntemlerin yetersizkaldığı durumlarda, yöneticilerin hızlı kararlar vermesine olanak sağlayan yöntemlerdenbirisidir. Bu nedenle, kamu yöneticilerinin sezgisel karar vermeye ilişkin görüşlerininbelirlenebilmesine yönelik çalışma yapılmıştır.Her düzeydeki kamu yöneticilerinin karşılaştıkları karar ortamları, bu kararortamlarında sezgi gücünden faydalanıp faydalanmadığı ve verdikleri kararlarınisabetlilik derecelerine ilişkin görüşlerinin saptanması amacıyla anket yöntemiuygulanmıştır.Bu maksatla, araştırma kapsamına kamu kurum ve kuruluşlarının merkeziörgütlerinde yönetici kadrolarında çalışan kamu görevlileri alınmıştır. Araştırma alanıolarak tespit edilen sekiz kamu kurum ve kuruluşunda 94 anket uygulanmış ve analizlerbu veriler doğrultusunda yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans analizi vearitmetik ortalamalar kullanılmıştır.Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara göre; kamu yöneticileri % 67.0oranı ile ?ara sıra? sezgisel karar vermeye uygun karar ortamlarıyla karşılaşmaktadır. %41.5 oranı ile ?çoğu zaman?da kararlarında sezgisel güçten faydalandıkları tespitedilmiştir. Sezgisel olarak aldıkları kararlarında ise % 47.7 oranında ?iyi derecede?isabetlilik gösterdiği gözlenmiştir.Kamu yöneticileri sezgisel kararlara uygun olan ortamlar ile çoğunluklakarşılaşmamasına rağmen, ısrarlı davranarak genellikle kararlarında sezgisel yaklaşımıkullanmayı tercih ettikleri ve kullandıkları zamanda kararlarının isabetlilik derecesininyüksek olduğu belirlenmiştir.Kamu yöneticileri, inisiyatif sahibi olamamaktan ve inisiyatif kullanmaktançekinmeleri sebebiyle eleştirilere maruz kalmaktadırlar. Sezgisel yaklaşım, kamuyöneticilerine inisiyatif kullanabilmeleri için olanak sağlamaktadır. Bu durumda kamuyöneticilerinin kamuoyunda yaygın olan görüşün aksine, sezgilerini çoğu zamankullanmaları karar alırken inisiyatif kullandıklarını ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The main goal of public administration is to fulfill the public services in aconstant, effective and productive way. Achieving this goal depends on the correct andtimely decisions and its applications. Intuitive decision making is one of the methodsthat enables administrators decide faster when analytic methods are incapable. For thisreason, the study has been made to determine the opinions of public administratorsregarding to intuitive decision making.The inquiry method was carried out to determine the different decisioncircumstances that public administrators come accross, whether they use intuitive powerin such circumstances and to determine their decision quality.For this intention, the public servants who work in state government asadministrator are chosen. 94 inquiries are carried out in the eight public instituitions andcorporations which were chosen as the survey area. Analyses have been made on thisvision. Frequency analysis and arithmetic average technics are used for the evaluationof data.According to the results, the percentage of the public administrators to comeaccross a decision circumstance which is suitable for intuitive decision making?sometimes? is % 67.0. It is determined that they benefit from teir intuitive power?mostly? with a percentage of % 41.5. It is also determined that their intuitive decisionsare ?good? quality with a percentage of % 47.7.Although public administrators mostly do not come accross certain situationswhich are suitable for intuitive decision making, it has been seen that they generallyinsist on using intuitive approach and when they use it the percentage of their correctdecisions are highly correct.Public administrators have been criticized for not having initiative and refrainingfrom acting initiatively. Intuitive approach provides administrators to use initiative.Consequently it has been proven that public administrators use their initiatives whilemaking decisions by means of their intuitions.