AB sürecinde emniyet teşkilatı ve uyum sorunları
General directorate of security and adaptation matters in the EU process
  1. Tez No: 190692
  2. Yazar: İSMAİL CENK DEMİRKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MİMAR TÜRKKAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: European Union, General Directorate of Security, Turkey-EU Relations, Community Policing, Adaption Matters
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Avrupa Konseyi'nin 10-11 Aralık 1999 yılında yaptığı Helsinki Zirvesi'nde,Türkiye tam üyelik için hiçbir ön koşul olmadan adaylık statüsü kabul edildi. BuTürkiye-AB ilişkilerinde bir dönüm noktasıydı. Fakat sonuç bildirgesinde Konsey,müzakerelerin Kopenhag Kriterleri olarak bilinen şartların yerine getirilmediğimüddetçe müzakerelere başlanmamasına karar verdi. Aday bir ülke olarak, Türkiye ABmüktesabatına uyum sürecinde özllikle ?Adalet ve çişleri? alanında gerekli prosesleribaşlatmak zorundadır.Bu çalışmanın amacı AB sürecinde Emniyet Teşkilatının durumu ortayakoymaktır. Bu çalışmada Emniyet Genel Müdürlüğü'nün AB sürecinde insan hakları veUlusal Program ile taahhüt edilen konularda, mevcut durumu ele alınarakdeğerlendirilmiştir. Çalışma literatüre dayalı bir çalışma olup, daha çok birincil veikincil kaynaklardan yararlanılmıştır. Çalışma daha çok AB'nin lerleme Raporlarınagöre Emniyet Teşkilatına yönelik kriterler çerçevesinde Emniyet Teşkilatının uyumsorunlarına odaklanmıştır. Bu sonuca ulaşabilmek için Emniyet Teşkilatı bütünyönleriyle incelenmiştir. Burada amaç Emniyet Teşkilatının genel bir resmini ortayakoyabilmektir. Sonuç olarak Emniyet Teşkilatının AB kriterlerine uyumu sahip olduğugüçlü ve zayıf yönleriyle hemen gerçekleşmeyecektir.Anahtar Kavramlar: Avrupa Birliği, Emniyet Teşkilatı, Türkiye-AB lişkileri, ToplumDestekli Polislik, Uyum Sorunları
Özet (Çeviri)
In the Helsinki Summit of The EU Council held on 10-11 December 1999,Turkey was granted the candidate status for the EU membership without anypreconditions. This was a turning point in the EU Turkey relations. But in the finaldeclaration, the Council decided that the negotiations will not start with Turkey until itfulfils the so-called Copenhagen Criteria. Turkey has to start making substantialprogress in alignment in order to implement acquis particularly in the fields of Justiceand Home Affairs.The aim of this thesis is to identify situation of the General Directorate ofSecurity in the process of EU. The study focuses on the conformity problems of GeneralDirectorate of Security in the framework of the criteria concerning the GeneralDirectorate of Security according to the EU progress reports. The study is based on theliterature and it particularly benefits from primary and secondary resources. In thisstudy, the situation of General Directorate of Security in terms of human rights and theissues in the National Program that is committed in the EU process is assessed. To reachthat end General Directorate of Security was carefully examined with it?s all aspect. Theaim of this approach is to give a full picture of General Directorate of Security. Finallybecause of its both strenght and weaknes way, General Directorate of Security willadapt itself to EU criteria slowly.