Performans yönetimi ve Türk Emniyet Teşkilatı üzerine bir değerlendirme
Performance management and a study on Turkish Police Organisation
- Tez No: 226170
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SELAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans yönetimi, performans değerlendirme, Türk Emniyet Teşkilatı, polis, sicil raporu, Avrupa Birliği, Performance management, performance evaluation, Turkish Police Organization, police, register report, European Union
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
AB'ne uyum sürecinde yapılan çeşitli çalışmaların yapıldığı bu günlerde, güçlü ve modern bir Emniyet Teşkilatının varlığı hem AB hem de Türkiye için her zamankinden daha önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.Güçlü, modern ve toplum destekli bir Emniyet Teşkilatının teşekkülü, nitelikli insan kaynağının sağlanması ve performansının en üst seviyeye çıkarılarak gelişiminin süreklilik kazandırılması ile mümkün olacaktır. Personel performansının yükseltilebilmesi ancak etkin, doğru, güvenilir ve objektif veriler sağlayacak şekilde değerlendirilmesi sonucunda mümkün olabilecektir.Çalışmamızın ilk bölümünde performans yönetiminin tanımı, kullanıldığı alanları, performans değerlendirme ve çeşitleri üzerinde durulmuş, ikinci bölümde kamu sektöründe ve Emniyet Teşkilatında performans değerlendirme süreci ve kamu personeli yasa tasarısı taslağının performans yönetimi ile ilgili kısmının mevcut düzenleme ile karşılaştırması yapılmıştır. AB ülkeleri polis teşkilatlarının ilgili kısımlarından mail aracılığı ile performans yönetim sistemleri hakkında bilgi istenilmiş ve maillere gelen cevaplar doğrultusunda üçüncü bölüm hazırlanmıştır. Son bölümde maillere cevap veren AB üyesi İngiltere, İspanya, Portekiz, Belçika, İskoçya ve Danimarka ülkelerinin polis teşkilatları performans yönetim sistemleri incelenmiş, bu sistemlerin ortak noktaları ve farklılıkları ortaya konularak Türkiye ile karşılaştırması yapılmıştır.Çalışmamızın amacı, AB ile uyum sürecinde olan ülkemizin, polis performans yönetimi açısından AB üye ülkeleri ile karşılaştırmasının yapılarak, eksikliklerinin tespit edilmesi ve olumlu yönde gelişmesine olanak sağlamaktır. Ülkemizin emniyet ve asayiş görevini günümüze kadar başarıyla yerine getirmiş olan Emniyet Teşkilatı, performans yönetimi açısından yeni açılımlar ortaya koyarak hem kurum performansı artıracak hem de Türk insanın teşkilatımıza olan güvenini artırarak sağlamış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, while the negotiations with EU continue that Turkey is in a period of carrying out significant reforms, the presence of a modern and strong Police Organization is a very important subject both for Turkey and also for EU in comparison with other times.To build a modern and strong Police Organization firstly qualified human resource should be provided and then their performance should be carried to the highest level so that the development continues. Raising the staff?s performance can be possible just by obtaining correct, effective, credible and objective information.In the first chapter of our study the definition of performance management was done, performance evaluation, its types and also its using areas were issued. In the second chapter the performance management process in the Police Organization and the performance management part of the civil servants? law draft plan were compared with the existing arrangement. The performance management of the police organizations in the EU countries was asked by e-mail and the third chapter was prepared according to the results received. In the last chapter, the performance management systems in the countries England, Spain, Portugal, Belgium, Scotland and Denmark were analyzed; the common and separate features were remarked and also compared with the system in Turkey.The aim of the study was the comparison of the Police Performance Management in Turkey with the EU countries so that the failures and deficiencies could be found and amended. Turkish Police Organization which has successfully performed its job up to now protecting and defending public order and peace by finding and developing new regulations and evolutions both will improve its performance management and also multiply the trust and belief of the Turkish people for them.