Türkiye'de burjuvazinin durumu ve burjuvazinin Türkiye'nin kalkınmasına olan ekonomik ve sosyal etkileri
The picture of bourgeoisie in Turkey and it's economic and social effects to the development of Turkey
  1. Tez No: 190776
  2. Yazar: ESRA ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VEDAT BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: milli burjuvazi, Türkiye'nin İktisadi Tarihi, liberal ekonomi, national bourgeoisie, economic history of Turkey, liberal economy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışmada, kuruluşu yüzyıllar öncesine dayanan ve dünya ekonomiplatformunda gelişmekte olan ülke olarak akla gelen Türkiye'nin,kalkınmasında en önemli kaynak olan sermayedar kesimin nasıl oluştuğu,mevcut durumu ve bu oluşumun Türk toplumuna olan ekonomik ve sosyaletkileri geniş bir zaman perspektifi içinde ele alınmıştır.Ülkemizde Osmanlı İmparatorluğu'ndan itibaren Batılılaşmahareketlerinin başlamasıyla özellikle İT yönetimiyle beraber bazı alanlardagayrimüslim kesimin ağırlığının yok edilmeye çalışılarak bu kesimin yerineTürk-Müslüman burjuvazinin ikamesine çabalanmışsa da, imparatorluğunkendine özgü zihniyet dünyasının etkileri ve dönemin şartları sebebiylehedeflerin gerisinde kalınmıştır. Devlet desteğiyle işadamı yetiştirmefaaliyetleri Cumhuriyet ilan edildikten sonra da sürmüş ve çeşitli dönemleraltında incelenen Türk İktisat Tarihi sürecinde devletin bu konudaki etkisideğişik şekillerde gerçekleşmiştir. Böylece, özellikle 1950 sonrasında yerlisanayi burjuvazisinde gerçek anlamda gelişmeler olduğu görülmüştür.Sağlanan uygun ortam sayesinde 1960'larla birlikte ülkedeholdingleşme sürecinin başlaması; 1980 sonrasındaki dışa açılmacı birikimmodeli ile büyük sermayenin dış pazarlara da uyum gösterecek yenifaaliyetlerle ilgilenmesi ve özellikle 1990'larda derinlik kazanmaya başlayarakyazılı ve görsel medya, üniversiteler ve sanat etkinlikleri gibi alanlarda dahafazla söz sahibi olarak toplumdaki yerini sağlamlaştırması ortaya koyulmayaçalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study Turkey, which was founded many years ago and whosename has always been associated with a developing country on the worldeconomic platform has been undertaken in terms of how the investor sector,the most important source in Turkey?s improvement, has been formed, it?sexisting situation and it?s economic and social effects on the Turkish peopleduring a large period.Beginning from Ottoman Empire the authority and effects of non-Muslim had been tried to be reduced by the westernizing movement,especially with the İT methods. Although it has been tried to form asubstitution of Turk-Muslim bourgeouisie instead of this class, the targetswere because of the conditions of that time, hard to reach. The activities ofbringing up businessman by the support of state had been continued afterproclamination of the republic and the effects of the state in this fieldeventuated in different ways in the economic process of Turkey. Especiallyafter 1950 there have been some positive developments in the local industrialbourgeouisie.It?s been tried to put forth that, with 1960s the political climate fosteredthe growth of holding companies in the country; after 1980 the expandingforeign policy encouraged the capital holders to deal with markets outsidethe country and especially since the 1990s they reinforced their place andstatus by building universities, supporting media and adding some socialcultural activities for the society and built up domination over it.