Etkin bir halkla ilişkiler uygulaması olarak lobicilik ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Ermeni lobisi faaliyetlerinin değerlendirilmesi
Lobbying, one of the operative range of public relations and analyse the Armenian lobbie's activities in the United States of America
- Tez No: 190795
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHARREM ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halka İlişkiler, Lobicilik, Baskı Grupları, AmerikaBirleşik Devletleri, Ermeni Lobisi, Public Relations, Lobbying, Pressure Groups, UnitedStates of America, Armenian Lobby
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bir kurum, bir ülke, bir ürün vs. ile hedef kitlesi arasında iyi niyetoluşturma ve kamuoyu nezdinde olumlu imaj meydana getirme ve var olanolumlu imajlarını sürdürme amacına yönelik olarak yapılan iletişimfaaliyetlerinin bütünü olan halkla ilişkilerin faaliyetleri içerisinde, bu amaçlarınıgerçekleştirebilmek için yasama ve yürütme organlarına yönelik olarakdeğişik yöntemlerle yürütülen çalışmalarını içeren lobicilik, halkla ilişkilerinkapsamlı ve etkin bir faaliyet alanıdır.Çalışmamızın konusu; bir halkla ilişkiler uygulaması olan lobiciliğin neolduğunun kapsamlı bir şekilde ortaya koyulması ve lobicilik faaliyetlerinigerçekleştiren baskı ve menfaat gruplarının bu yöntemden nasılyararlandıklarının açıklanması ile Amerika Birleşik Devletlerinde faaliyetgöstermekte olan etnik bir temel üzerine şekillenmiş Ermeni lobisinin tarihini,gelişme sürecini ve hale hazırdaki lobicilik faaliyetlerinin incelenmesidir.Araştırma, Amerika Birleşik Devletlerinde faaliyetlerini yürütmekte olanErmeni lobi kuruluşlarının çalışmalarını değerlendirmek için yapılmıştır.Çalışmamızın amacı Ermeni lobi kuruluşlarının Amerika Birleşik Devletlerindeyürüttükleri lobicilik faaliyletlerindeki başarılarına etken olan şartların nelerolduğunu ortaya koyarken, bu faaliyetlerin etkisiyleTürkiye ABD ilişkilerinin hangi koşullarda şekillendiğinin analiziyapılmaya çalışılmıştır.Araştırmada, literatür tarama tekniği kullanılarak Ermeni lobileriningeçmişte ve günümüzde yapmış oldukları lobicilik çalışmaları ile lobicilik vebaskı grubu kavramları kuramsal perspektifle ele alınarak incelenmeyeçalışılmıştır.Çalışmamızın; Ermeni lobi kuruluşlarının çalışmaları hakkındaaydınlatıcı bilgiler sunarken, Türkiye'nin mevcut lobi politikalınındeğerlendirilmesine yardımcı olacağı ve bu alanda çalışmalar yürütenaraştırmacılara yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Public relations is a communication activity which constitute goodwillbetween an organisation, a country, or a product etc. and its target audience.And also public relations is, to manufacture affirmative public opinion and tomaintain positive relations between them.Lobbying is one of the comprehensive and operative range of publicrelations which working on legislation and executive organs of the state withdifferent methods to achieve these aims.The subject of this research was to define the lobbying and todetermine how the pressure and interest groups use this public relationsmethod and also analyse the Armenian Lobby's history, developmentprocess and its lobbying activities which was establish on an ethnic base inthe United States of America.This research was made for analyse the activities of the ArmenianLobby in the United States of America. The purpose of this research was todetermine which terms effected the Armenian lobby's success and analysethese activities effects on the the relationships between United States ofAmerica and Turkiye.Literature review technique were used to realize the aims of theresearch and also studyied on lobbying and pressure groups conceptstheoretically.We hope that; this research gives informative knowledges about theArmenian Lobbies activities in USA and realize the Turkiye's current lobbypolicies to the researchers.