Sigara bağımlılığının azaltılmasında halkla ilişkilerin rolü: T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen halkla ilişkiler faaliyetlerine yönelik bir araştırma
The role of public relations in reducing smoking addiction: An examination on the public relations activities conducted by Republic of Turkey Ministry of Health
  1. Tez No: 553823
  2. Yazar: YAŞAR ONUR TATLICIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAKİ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Health, Public Relations, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, Bağımlılık, Sigara bağımlılığı, T.C. Sağlık Bakanlığı, Public relations, Addiction, Smoking (nicotin) addiction, Republic of Turkey Ministry of Health
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kurumların veya kuruluşların kamu nezdinde tutum ve algı oluşturma kaygısı güttüğü durumlarda halkla ilişkiler uygulamaları süreçte etkin rol oynayabilmektedir. Bu kapsamda T.C. Sağlık Bakanlığı'nın sigara bağımlılığına karşı yürüttüğü çalışmalarda farklı halkla ilişkiler uygulama tekniklerine başvurulduğu görülmektedir. Çalışma kapsamındaki birinci bölüm; detayları ile beraber halkla ilişkiler kavramı üzerine kurgulanmıştır. Bu doğrultuda halkla ilişkilerle ilintilendirilen kavramlar ve halkla ilişkiler mesleğine ilişkin aktarılan tanımlayıcı veriler çalışmanın birinci bölümünde incelenmiştir. Sağlık olgusu için; bireylerin yaşamlarını kaliteli idame ettirebilmeleri bakımından en belirleyici unsurlardan olduğu ifade edilebilmektedir. Gündelik yaşamdan, iş yaşamına ve aile yaşantısına kadar pek çok alanda bireyler; sağlıklarındaki olumlu ya da olumsuz değişiklikler doğrultusunda tutum ve davranışlarını şekillendirebilmektedir. Bu kapsamda; sigara kullanımının ise hem kullanan bireyi hem de istemsizce maruz kalan pasif içiciyi olumsuz etkileyebildiğinden söz edilebilmektedir. Tez kapsamında birey ve toplum için bir tehdit unsuru olarak değerlendirilen sigara bağımlılığı, çalışmanın odak noktalarından birini oluşturmaktadır. Bu doğrultuda; çalışmanın ikinci bölümünde bağımlılık kavramı ve sigara bağımlılığı kavramları üzerinde durulmuştur. Kavramlara ilişkin akademik verilerin yanı sıra resmi kurum ve kuruluşlarca aktarılan sayısal veriler doğrultusunda çalışmanın güvenirlik ve geçerlik boyutlarının güçlendirilmesi planlanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde yer alan araştırma bölümü, metodoloji bakımından Betimsel Analiz Yöntemi ile oluşturulmuştur. Araştırmanın bulguları olarak ise; sigara bağımlılığına karşı yürütülen faaliyetlerde pek çok halkla ilişkiler uygulaması tekniğinden yararlanıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bunlardan en öne çıkanları ise ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve Yeşil Dedektör Uygulaması olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
When public establishments and institutions are concerned about creating a desired public perception, public relations applications take an active role in processes. It is observed that Republic of Turkey Ministry of Health is using various public relations application techniques at studies against smoking addiction. The first chapter of the study is constructed around concept of public relations and its details. In this context, concepts and definitive data related to public relations are examined in the first chapter. It is known that health and well-being are the most important factors affecting life qualities of individuals. Changes in health impacts individuals' daily routines as well as their professional lives. Within this context, it is reported that smoking can adversely impact both active and passive smokers. One of the major focuses of the thesis is the smoking addiction which is a significant social threat. Therefore, smoking addiction is explained in the second chapter of the thesis. Additional to academic insights about relevant concepts, numerical reports published by public establishments and institutions are also analyzed in order to enhance reliability of this study. The third chapter of this study uses Descriptive Analysis Method as data analysis methodology. Finding of the study reveals that many public relationship applications are being used during campaigns against smoking addiction. The most important applications can be listed as“ALO 171 Smoking Addiction Consultancy Quitline”and“Yesil Dedektor”application.