Sağlıkta dönüşüm programı bileşenlerinden aile hekimliği uygulamasına dair doktor beklentileri ve bir uygulama
Physicians expectation from family physician implementation as a component of health transformation program and an application
  1. Tez No: 190832
  2. Yazar: METİN DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN PARILTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: dünya sağlık örgütü, sağlıkta dönüşüm programı, sağlıksektörü reformu, aile hekimliği, doktor beklentileri, sağlık hizmetleri, Denizli, kalkınma planları, world wealth organization, health transformation program, health sector reform, family physician, expectations of physicians, healthservices, Denizli, development plans
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Dünya Sağlık Örgütü, dünyadaki sağlığı iyileştirme çalışmalarına yön vermekiçin kurulmuştur. Ülkelerin Sağlık sistemlerini iyileştirmek için yaptığı çalışmalarzaman içinde sağlık sektörü reform çalışmalarına dönüşmüştür ve Dünya SağlıkÖrgütü bu reform çalışmalarına öncülük etmiştir.Türkiye'de mevcut sağlık sistemi 40 yılı aşkın bir süredir sağlık hizmetisunumunu geçekleştirmektedir. Ancak bu sağlık hizmeti sunumu arzu edilenseviyeye getirilememiştir. Türkiye'de sağlık sistemini iyileştirmek için pek çokçalışmalar yapılmıştır. Özellikle beş yıllık kalkınma planları çalışmalarında sağlıksistemini iyileştirmek için yapılması gereken çalışmalara ilişkin öneriler yeralmaktadır.Sağlığı iyileştirme yolunda yapılan çalışmaların geldiği en son nokta SağlıktaDönüşüm Programıdır ve bu program Türkiye'de ki sağlık sektörü reformuçalışmasıdır. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın ilk somut çıktılarından birisi ilk kez2005 de uygulanan pilot aile hekimliği uygulamasıdır. Bu pilot uygulama ile sağlıkhizmetlerinin arzu edilen seviyeye ulaşması hedeflenmiştir. Pilot aile hekimliğiuygulaması reform çalışmasının hayata geçirilmesinde atılmış çok önemli biradımdır.Bu araştırma pilot aile hekimliği uygulamasına geçecek olan illerden Denizli'deyapılmıştır. Araştırmanın amacı pratisyen doktorların aile hekimliği uygulamasınailişkin beklentileri ortaya koymaktır. Araştırmanın bulguları ve sonuçları aile hekimliğiuygulamasına geçecek diğer iller için doktor beklentilerine yönelik önemli ipuçlarıvermektedir.
Özet (Çeviri)
One of the aims of World Health Organization is to trigger progress inhealth systems. The studies that have been executed in order to improve healthsystems led to health sector reforms in various countries and WHO is thepioneer of these reform studies.The actual health system in Turkey has been in service for over 40 years.Unfortunately this system has not achieved the desired quality in provision ofhealth services. In order to improve the health system in Turkey many studieshave been executed. Especially in the five year development plans theamendments to reform the health system have taken place.The final point of these studies is Health Transformation Program andthis program is the reform study for health sector in Turkey. One of the concreteoutputs of this reform is the implementation of pilot family physician that hasbeen in progress since 2005. Achieving the desired standards in health serviceprovision has been aimed by the implementation of family physician. Pilot familyphysician implementation is a vital step in bringing the reform process to life.This research is made in Denizli; one of the pilot provinces of familyphysician implementation. The purpose of the research is to reveal theexpectations of physicians in practice who are going to practice as familyphysicians. The findings and outcomes of this research reveal clues of theexpectations of physicians in practice provinces where family physicianimplementation is going to take place.