Sivas fıkraları(yapı,işlev, bağlam)
Sivas's anecdotes (sructure, function, context)
  1. Tez No: 190991
  2. Yazar: BİRSEN AKPINAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RUHİ ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: fıkra, yapı, kaynak kişi, kuram, işlev, bağlam, anecdote, structure, contact person, theory, function, context
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 399
Özet
SİVAS FIKRALARI(Yapı, İşlev, Bağlam)AKPINAR BİRSENYüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ruhi ERSOYŞubat 2007, 386 sayfaBu çalışmamızda daha önce çeşitli kaynaklarda küçük birer bölüm olarakyayınlanıp incelenen Sivas fıkralarını ele aldık. Çalışmamızın özelliği, bu alandabağlam merkezli kuramlarla ilgili olarak yapılan müstakil bir yöresel çalışmaolmasıdır.Metnimizin genel başlıkları şunlardır: Fıkralara kavramsal bir yaklaşım,yapısal ve işlevsel sınıflandırmalar, Performans Teori'nin temel paradigmalarıışığında Sivas fıkraları, metinler, kaynak kişiler, sözlükler ve kaynaklar.Fıkralar, anlatmaya bağlı folklor ürünleridir. Sahadan derlendiği sırada işlevi(function), sözel dokusu (texture), bağlamı (context) ve metni (text) birlikte tespitedilmelidir. Yalnızca metni derlemek, fıkrayı eksik değerlendirmektir. Çünkü, herfolklor ürünü icrası, özel bir metindir ve yaratıcısından, yaratma ortamından(context) bağımsız düşünülemez. Bu bakımdan kaynak kişiler ve onların anlatmaortamlarıyla birlikte anlatıların sosyal hayatta hangi işlevleri yüklendiği deçalışmamızda yer almıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSİVAS?S ANECDOTES(Sructure, Function, Context)AKPINAR BİRSENM.A. Thesis, Department of Turkish Language and LiteratureSupervisor: Yrd. Doç. Dr. Ruhi ERSOYFebruary 2007, 386 pagesİn this study, we have treated Sivas?s anecdotes which formerly publishedand examined as a small chapter. The characteristic of this study is the anindependent and local one in relation to the context centered theories. İn this field.The general titles of the thesis are those: A conceptual approach toAnecdotes, constructive and functional classifications, Sivas anecdotes in the lightof fundemental paradigms of performance theory, text, contact persons, dictionariesand sources.Anecdotes are folkloric products flourishing in related to narration. At thetime of compiling from their fields, anecdotes have to be determined with theirfunctions, oral textures, contexts and texts. Merely compilation of the text means thelack of evaluation of the anecdotes. Since, any presentations of folkloric productsare unique texts and not independently thought from their creators and creativecontexts. İn this regard, contact persons and narrations in their contexts are placedon this study in the perspective of what they undertake in the social life.