Küresel şiddet
Global violence
  1. Tez No: 191036
  2. Yazar: ÖZCAN MÜFTÜOĞLUGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENOL ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küresel Şiddet, Çok Uluslu Şirketler, UlusDevlet, Globalizm, Global Violence, International Companies, NationalState
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çalışmada, küreselleşmenin kurum ve ilkeleri ile şiddeti nasıl etkilediği ya dakörüklediği tartışılmıştır. Bu kapsamda öncelikle küreselleşmenin kavramsalçerçevesi çizilip, tarihsel gelişimi, siyasal, ekonomik ve sosyo-kültürel boyutlarıincelenmiştir. Ayrıca, küreselleşmenin ekonomik, siyasal ve sosyo-kültürelsorunlarının mevcut şiddeti ne derecede etkilediği analiz edilerek bu kapsamdaküreselleşmenin ilke ve kurallarının korunması görevini üstlenen ABD'nin bugörevini yerine getirebilmek için uyguladığı şiddete değinilmiştir, militer güçkullanımı olarak adlandırılabilecek bu dünyadaki uygulamalarınaşiddetin(Afganistan ve Irak) gözatılarak, ABD'in buradaki şiddeti meşrulaştırabilmek içinortaya sunduğu sebepler incelenmiştir.Bu bağlamda, küreselleşmeye olan tepkinin de küresel düzeydegerçekleştirildiği vurgulanmış ve bu kapsamda 11 Eylül ve diğer örgütlü saldırılarındinamikleri incelenmiştir. Bunun yanında, küreselleşme karşıtı olan ve silaha dayalıgüç kullanımını öngörmeyen, küreselleşmeden zarar gören tüm kesimler tarafındandesteklenen küreselleşme karşıtı hareket ve gösterilerin neden ve nasıl şiddeteyöneldiği tartışılmıştır.Küreselleşmenin sosyo-kültürel sonuçlarının bireyler ve topluluklar üzerindeyarattığı gerginlik ve bu köktenci hareketlere ve şiddete yönelmesi incelenmiştir. Bukapsamda, öncelikle küreselleşmenin ortaya koyduğu artan fakirlik, gelirdağılımındaki artan oranlı eşitsizlik ve işsizlik istatistiki verilerle ortayakonulmuştur. Daha sonra, bilişim teknolojisi araçları ile empoze edilen küreseldeğerlerin ve kavramların yerel toplulukları nasıl egemenliği altına aldığı, kendialışkanlıklarından ve yaşam tarzından utanır hale getirdiği açıklanmıştır.Sonuç olarak geleceğe dair küresel anlamda dünyanın karşılaşabileceği şiddetkonusunda öngörülerde bulunarak ve bu iki bileşenin etkisiyle, insanların rekabetçibir ekonomide ve bozulan sosyo-kültürel şartlar altında nasıl gerginliğe ve kendiiçlerine kapanmaya yöneldikleri açıklanmıştır. Bunun da, bireyleri köktenci ya daetnik temelli şiddet gruplarına yönlendirdiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the globalization is being discussed in details. Especially itsprinciples, institutions and their impact on how they shape violence are examined. Inaddition, theoretical perspective, historical development, political, economical andsocio-cultural aspects of globalization are examined. In this respect, the role of theUnited States of America (USA) as a defender of the globalization is examined infollowing way: How the USA act in the name of globalization; its policies, whichconsist of violence, toward defending globalization, and its military operations inAfghanistan and Iraq is examined as a case sturdy of this violence.In this sense, as a reaction to the globalization, global reactionaryorganizations including those who pursue violent reactions and the those who do notwish to use violent strategy, and their activities and dynamics; under whichcondition they emerges and how these are shaped are discussed. The September 11incidents and its impacts on the new developments on global and regional level arediscussed.How the impacts of the globalization create tensions on individuals andcommunities, how it influences the fundamentalist reactionary movements isexamined. In this perspective, as consequences of globalization, poverty, economicinequality, and unemployment, is analyzed. Later on, the communicationtechnologies and how they impact on shaping global cultures, values, beliefs, andunderstandings; how the imposed western cultures undermines local cultures andvalues is examined. In the last chapter, by looking the developments of violence as aconsequence of globalization some prohibitions are brought into the analysis.