Biyoloji öğretmeni adaylarının şifalı bitkilerle ilgili bilgi düzeylerinin tespit edilmesi ve görsel materyaller kullanılarak yapılan öğretimin bunun üzerine etkisinin araştırılması
The determination of a candidate biology teacher's knowledge about medical herbs and the research about the use of a visual education method's investigation
  1. Tez No: 191045
  2. Yazar: MURAT AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL SOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Medicinal Herbs, Classical Lecturing Method, Visual Education Method
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Tez Adı:Biyoloji öğretmeni adaylarının şifalı bitkilerle ilgili bilgi düzeylerinin tespitedilmesi ve görsel materyaller kullanılarak yapılan öğretimin, bunun üzerine etkisininaraştırılmasıYazar Adı: Murat AKTAŞÖZETBu çalışma ile biyoloji öğretmeni adaylarının şifalı bitkiler hakkında bilgidüzeylerinin tespit edilerek, buna görsel öğretim materyalleri kullanılarak yapılanöğretimin etkisi araştırılmıştır. Gazi Eğitim Fakültesi ve Hacettepe Eğitim FakültesindeBiyoloji Öğretmenliği öğrenimi gören 90 öğrenci ile çalışılmıştır.bitkiler konusunun öğretilmesinde farklı öğretim yöntemlerininŞifalıuygulanmasından önce, Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi ve Şifalı Bitkiler Başarı Testiön test olarak uygulanmıştır.Araştırmacı tarafından hazırlanan başarı testiningüvenilirliğini tespit etmek için ?Cronbach Alfa? güvenilirlik ölçütü kullanılmıştır.Şifalı bitkiler konusu kontrol grubunda düz anlatım yöntemi ile, deney gruplarındaise görsel öğretim yöntemi ile işlenmiştir. Derslerin işlenmesinden sonra Şifalı BitkilerBaşarı Testi hem kontrol grubuna hem de deney gruplarına son test olarak uygulanmıştır.Elde edilen veriler SPSS paket programından faydalanılarak hipotezlerdoğrultusunda değerlendirilmiştir. Kontrol ve deney gruplarının mantıksal düşünmeyetenek testi ve ön test puanlarının belirlenmesinde Kruskal Wallis Testi kullanılırken, ikifarklı öğretim yöntemi açısından, kontrol ve deney grubunda bulunan öğrencilerin ŞifalıBitkiler Başarı Testi ön testleri arasında, son testleri arasında ve ön test-son test puanfarkları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını tespit etmekmaksadıyla ?Wilcoxon şaretlenmiş Sıra Sayıları Testi? kullanılmıştır.Deney 1 ve deney 2grubu öğrencilerinin başarı puanlarının karşılaştırılmasına ilişkin ?Mann Whitney U-Testi? kullanılmıştır.Değerlendirmeler sonucunda görsel materyaller kullanılarak yapılan öğretimyönteminin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin son test puanlarının, düz anlatımyönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin son test puanlarından anlamlıdüzeyde yüksek olduğu saptanmıştır.Anahtar Kelimeler : şifalı bitki, düz anlatım yöntemi, görsel öğretim yöntemi
Özet (Çeviri)
Thesis Name: The determination of a candidate biology teacher?s knowledge about medicalherbs and the research about the use of visual education method?s investigationAuthor Name: Murat AKTAŞABSTRACTn this research, the knowledge level of the candidate biology teachers aboutmedicinal herbs has been determined .The research was applied on 90 students in their 3rd,4th and 5th year in the department of Biology in the education faculties of Gazi Universityand Hacettepe University studies in this research.After this level determination, the students were seperated in to two groups which arecalled ?Control Group? and ?Experimental Group?. ?The test of Ability on LogicalThinking? and ?The Test of Success in Medicinal Herbs? were used to determine their pre-knowledge level.The students in Control Group were eforced to Exposition method and the studentsin Experimental Group were forced to visial Education method.The reliability criterion of Cronbach Alfa was used to determine the reliability of theSuccess Test which was propered by the researcher.The data obtained were evaluated in line with the hypotheses with the use of SPSSsoftware. The scores of the logical thinking test and pre conceptual test were determined withthe use of Kruskal Wallis test (H test) and the comparison of the achievements and successaverage scores was made using Wilcoxon Labeled Rows and Mann Whitney -U test.As a result of this research it is determined that visual Education method were moreeffective and the grades of the students in the Experimental Group were higher.