İlköğretim 7-8. sınıf öğrencilerinin çevre eğitimi ile ilgili bilgi düzeyleri (Kırıkkale il merkezi örneklemi)
Elementary school 7th and 8th grade students' knowledge levels about enviromental education: Kırıkkale case.
  1. Tez No: 191060
  2. Yazar: FULYA ÖNER ARMAĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre eğitimi, kirlilik, çevre bilinci, Environmental Education, Pollution, Environmental Consciousness
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çevre, canlıların içinde bulunduğu ve tüm hayatsal faaliyetlerini sürdürdüğü ortam yada koşullardır. İnsanların yaşadıkları çevreye olumsuz etkileri zamanla biriken çevresorunlarına yol açmaktadır. Çevre problemlerinin çözümü ve çevrenin korunmasındainsanların çevre bilincine sahip olarak yetiştirilmesi önemlidir. Bunun için çevre eğitimiverilmesi bilinçli bireyler yetiştirilmesini sağlayan en büyük faktördür..Bu araştırmanın temel amacı, İlköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin çevrekonularındaki bilgilerini ve çevreye karşı olan duyarlılıklarını sorgulamaktır. Araştırmasurvey tipinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Kırıkkale İl merkezindeki ilköğretimokulları, örneklemini ise 2005-2006 öğretim yılı bahar döneminde seçilen ilköğretimokullarındaki 7.ve 8.sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. 7. sınıfta 144 ve 8. sınıfta 68 olmaküzere toplam 212 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Uygulamalar ders saatleri içerisindeyapılmıştır. Ölçme aracı olarak 24 sorudan oluşan ?Çevre Eğitimi Testi? uygulanmıştır.Sorulardan bazıları TIMSS ve PISA gibi uluslar arası çalışmalardan alınmıştır. Araştırmanınbulgularına göre çoktan seçmeli sorular için 7. sınıf öğrencilerinin daha başarılı olduğu, açıkuçlu sorularda ise her soru için farklı başarı dağılımı olduğu, tüm sorularda kız ve erkeköğrencilerin başarı oranlarının birbirine yakın olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Environment is the settings or the conditions where living things are in and pursuetheir lives. The negative effects of humankind to the environment in which they live causeenvironmental problems growing in time. Educating people to have consciousness onenvironmental issues is important for solution of environmental problems and protection ofthe environment. Consequently, environmental education is the greatest factor in gettingconscious individuals.The main aim of this study is to examine the elementary 7th and 8th grade students?knowledge on and awareness of environmental issues. This is a survey study. The populationof this study is the all elementary schools in central district of Kırıkkale; the sample of thestudy is the 7th and 8th grade students in the selected elementary schools in spring semesterof the 2005-2006 education-year. 144 students from 7th graders and 68 students from 8thgraders, totally 212 students, are included in the study. Administrations are conducted withinthe regular course sessions. ?Environmental Education Test?, which has 24 items, is used asthe measurement tool. Some of the items are selected from international studies like TIMMSand PISA. According to findings of the study, 7th grade students are more successful inmultiple choice type items; however, there is a different distribution pattern for each open-ended question. Additionally, in all type of items, achievement of male and female students isclose to each other.