Gitar eğitiminde karşılaşılan önkol hastalıklarına ilişkin öğrenci görüşleri
Students aspects related forearm disorders which are faced in guitar education
  1. Tez No: 191114
  2. Yazar: ELÇİN ERGİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Gitar eğitimi, önkol hastalıkları, müzisyen hastalıkları, Guitar education, forearm disorders, musician injuriesTotal pages: 72Thesis Counselor: Assist. Prof. smet DOĞAN
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 397
Özet
iG TAR EĞ T M NDE KARŞILAŞILAN ÖNKOLHASTALIKLARINA L ŞK N ÖĞRENCGÖRÜŞLER(Yüksek Lisans Tezi)Ergin, ElçinGazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri EnstitüsüGüzel Sanatlar Eğitimi Anabilim DalıMüzik Öğretmenliği Bilim DalıEylül - 2006ÖZETÇalgı eğitimi, yoğun çaba gerektiren ve karmaşık zihinsel ve fizikseleylemlerden oluşan bir süreçtir. Bu süreç içerisinde çalgı çalan bireylerinvücutlarında çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Her çalgının gerektirdiğibedensel koşullar birbirinden farklı olmakla beraber, bu zorlukların sebep olduğufiziksel koşullar benzerlik göstermektedir. Çalgı eğitimi alan bireyler üzerindeyapılmış araştırma ve incelemeler bu durumu doğrulamaktadır. Halen HacettepeÜniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek okulunda uzman fisyoterapistlertarafından tedavi edilmekte olan müzisyenler arasında gitaristlerin de olması, buçalgının eğitiminde önkol hastalıklarının önemi açısından düşündürücüdür.Bu araştırmada, gitar eğitimde karşılaşılan önkol hastalıkları hakkında uzmangörüşlerine başvurulmuş, hastalıklar hakkında ve ısınma-esneme egzersizlerihakkında bilgiler verilerek, klasik gitar eğitimine katkı sağlamak amaçlanmıştır.Ayrıca, araştırmada lisans düzeyinde klasik gitar eğitimi alan bireylerin önkolhastalıklarına ilişkin bilgi düzeyleri de saptanmaya çalışılmıştır. Yapılan anketsonucunda ise öğrencilerin büyük bölümünün bu hastalıklarla ilgili bilgi sahibiolmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
iiSTUDENTS ASPECTS RELATED FOREARMDISORDERS WHICH ARE FACED IN GUITAREDUCATION(Master thesis)Ergin, ElçinGazi University Institude of Educational ScienceFine Arts Teaching ProgrammeMusic Teaching ProgrammeSeptember - 2006ABSTRACTMusical instrument education is the process which requires intense effort andoriginates mental and physical actions. In this process there are various disordersoccurring in the musical instrument players boddies. Accompanied by physicaldifficulties which instruments reguires differ from each other, the conditions whichthis difficulties brought are almost similar. The researchs and examinations whichhave been done on people who are studying instrument in our country is accuratingthis condition. It is engrossing that still there are musicians who are being healed bythe physiotherapists in Physical Treatment and Rehabilitation Academy in terms offorearm injuries importance.In this research, specialists aspects about the forearm disorders which arefaced in guitar education by give information about these disorders and warming-stretching exercises, aim at classical guitar education are contributed. In addition,knowledge grades about forearm disorders are tried to determinate individuals whostudy classical guitar at licence degree. As a result of survey is done, great part ofthe students don't have any knowledge about these disorders are determinated.