Güç ve yetki ilişkilerinin muhasebe bilgisi kararları üzerindeki etkisi: Türkiye'deki özel hastaneler üzerine yapısal bir model önerisi
Impact of power and authority relayions on the accounting information decisions: A suggestion of structural model on Turkish private sector hospitals
- Tez No: 191239
- Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN BAYAZITLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe bilgi sistemi, güç, yetki, kurumsal yönetimix, Accounting information systems, power, authority, corporate governancex
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
ÖzetBu araştırmanın amacı Türkiye'de faaliyet gösteren özel hastanelerde çalışanhekimlerin organizasyonların üst yönetiminden aldıkları biçimsel yetki ve işletmelerdekibiçimsel yetki ilişkileri dışında kişisel yetenekleri ile edindikleri güç kullanımının kararkontrolü ve karar yönetimi aracılığı ile muhasebe bilgisi üzerindeki etkisini test etmek vekonu ile ilgili kapsayıcı bir model geliştirmektir. Çalışmanın amacının gerçekleştirebilmekiçin Abernethy ve Vagnoni (2004)'nin geliştirmiş olduğu ölçek Türkiye genelinde faaliyetgösteren özel hastane çalışanı 210 hekim üzerinde anket olarak uygulanmıştır. Sonuçolarak, hastanelerin üst yönetimi tarafından doktorlara sağlanan biçimsel yetkinin kararkontrolü ve karar yönetimini etkilemede hekimlere olumlu yönde katkıda bulunduğu, bunakarşılık olarak, doktorların biçimsel yetki dışında kişisel özellikleri ile elde ettikleri güçkullanımının karar kontrolü ve yönetimini etkilemelerinde herhangi bir katkısınınbulunmadığı ortaya koyulmuştur. Bununla birlikte, doktorların muhasebe bilgi sistemisürecinden elde ettikleri çeşitli nitelikteki muhasebe bilgisinin karar kontrolü ve kararyönetimini etkilemede olumlu olduğu ortaya çıkmış ve doktorların biçimsel yetki kullanımıile karar kontrolü ve karar yönetimi aracılığı üzerinden hastanelerdeki maliyet bilincinianlamlı olarak etkiledikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
AbstractThe aim of this study is to establish and to test a model which indicates the private sectorhospital physicians? formal authority -which they gain from the top management of theorganization- and informal authority -which they gain by their personel ability- impacts onthe accounting information at their hospitals by using decision control and decisionmanagement. With this aim, a questionnaire, which is developed by Abernethy andVagnoni (2004), is applied to the 210 private sector hospital physicians in Turkiye. As theresults of this study show that the formal authority which the psysicians gain from the topmanagement at the hospitals? organization has a significant contribution for influencingdecision control and decision management, inversely the power which psysicians gain bytheir personel abilities in the organization has no significant contribution for influencingdecision control and decision management. Besides, findings of this study indicate that thevarious types of accounting information which are gained by the accounting informationsystem process contributes physicians to influence decision management and decisioncontrol and it?s determined that by the use of formal authority physicians significantlyeffect cost consciousness on their hospitals.