İnsan doğa ilişkisi ekseninde ekolojist hareketler: Derin ekoloji ve toplumsal ekoloji
Ecologist movements in the context of human nature relations: The deep ecology and the social ecology
  1. Tez No: 191290
  2. Yazar: SANEM YARDIMCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALEV ÖZKAZANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan-Doğa İlişkisi, Ekoloji, Derin Ekoloji, Toplumsal Ekoloji, The Relations between Human-Nature, Ecology, Deep Ecology, Social Ecology
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZETİNSAN DOĞA İLİŞKİSİ EKSENİNDE EKOLOJİST HAREKETLER: DERİNEKOLOJİ VE TOPLUMSAL EKOLOJİSanem YardımcıBu tezin amacı, Derin Ekoloji ve Toplumsal Ekolojinin, doğa, insan ve ikisi arasındakiilişkiyi kavrayış biçimlerini, bu noktada farklılaşan kavrayışlarının temel hazırladığı farklıilkelerini ve bu farklı ilkelerin dönüştüğü önerilerini incelemektir.Tez, dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, tezin kuramsal çerçevesisunulmaktadır. Bu bölümde, ilk olarak, Batı toplumları özelinde, insan doğa ilişkisinin, ilkçağlardan modernlik eşiğine uzanan süreçte nasıl biçimlendiğine ve bu süreç içindebelirginleşen söylem setlerinin geçirdiği dönüşüme, bu söylemlerin felsefi ve daha sonrabilimsel yansımaları göz önüne alınarak değinilir. Ardından, bu ilişkiyi düşünmebiçimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Ekoloji ve Ekolojizm kavramlarının kuramsal birçözümlemesine yer verilir. Bir bilim ve bir hareket olarak ayrıştırılan ekolojinin kullandığıtemel kavramlar ve ekolojist hareketlerin kısa bir tarihçesini takiben ise, neden Derin Ekolojive Toplumsal Ekolojinin bu tezin analiz odaklarını oluşturduğu netleştirilir. İkinci bölüm,derin ekolojinin, üçüncü bölüm ise toplumsal ekolojinin düşünsel kaynakları, ilke ve önerilerive bunlar doğrultusunda muhatap olduğu eleştiriler üzerinde durmaktadır. Dördüncü bölümtezi sonuçlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTECOLOGİST MOVEMENTS IN THE CONTEXT OF HUMAN NATURERELATIONS: THE DEEP ECOLOGY AND THE SOCİAL ECOLOGYSanem YardımcıThe aim of this thesis is to examine the conceptualizations of Deep Ecology and SocialEcology, of the nature, human and the relations between the two, differentiated principles ofeach guided by these conceptualizations and their suggestions deriving from these differentprinciples.The thesis consists of four chapters: In the first chapter, conceptual framework of thethesis is introduced. In this chapter, firstly, focusing on Western societies, thought concerningthe relation between the nature and human -shaped through the process stretching fromancient times to the threshold of modernity,- the transformations of the sets of discoursesthrough this process, while taking philosophical and later on scientific reflections of thesediscourses into account, are put under examination. This is followed by the conceptualanalysis of Ecology which happened to be one of the types of the thought concerning thisrelationship. In the second chapter, Deep Ecology?s sources of reflectivity, principles,suggestions and the criticism it has faced are discussed, while in the third chapter, SocialEcology is analyzed on the same criteria. Fourth and last chapter concludes the thesis.