Hıristiyanlık'ta ve İslam'da sevgi
- Tez No: 191574
- Danışmanlar: PROF.DR. BAKİ ADAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Allah Sevgisi, Hıristiyanlık, slam, Sevgi, Tanrı Sevgisi, Christianity, Islam, Love of Allah, Love, Love of God
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZETHIR ST YANLIK'TA VE SLAM'DA SEVGMustafa EK CBu çalışmada dünya üzerinde çok sayıda mensubu bulunan iki büyük din olanHıristiyanlık ve slam'ın sevgi kavramına yükledikleri anlam, bu kavramın bu dinlereinananların sevgi anlayışı üzerindeki etkisi ve bu dinler tarafından ortaya konulan sevgianlayışının toplumların bir arada barış ve huzur içerisinde yaşabilmelerindeki rolüaraştırılmıştır.Tezin araştırılması aşamasında, öncelikle ?sevgi? kavramının bilimselçalışmalarla ortaya konulmuş anlamı üzerinde durulmuş, kavramın daha iyianlaşılabilmesi için bencillik, korku, nefret gibi kavramlarla ilişkisi incelenmiş, dahasonra da Hıristiyanlık ve slam'da sevgiyi ifade etmek için kullanılan kavramlarincelenmiştir. Bu dinlerin kullandığı kavramlardan hareketle, her iki dinin sevgikavramına yüklediği anlam sergilenmiş ve dinlerin sergilemiş oldukları bu sevgikavramıyla bu dinlerin mensuplarının uygulamaları arasındaki bağlantı incelenmiş,ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda Hıristiyanlıkta Tanrı ile insanlar ve insanların birbirleriarasındaki sevgi ilişkisinin bir inanç konusu olarak algılandığı, bu inancın eylemedönüştürülmesi halinde toplumda meydana getireceği etki ve bu inancın eylemedönüştürülmesi esnasında karşılaşılan sorunların bu dinin mensuplarından mı yoksaHıristiyanlığın bizzat kendisinden mi kaynaklandığı sorunu ile ilgili tespitlerdebulunulmuştur. Aynı şekilde slam'da da Allah ile insanlar ve insanların birbiri ile vediğer varlıklarla ilişkilerinin düzenlenmesinde ortaya konulan sevgi prensiplerininhedefi, uygulanabilirliği ve toplumların bir arada yaşayabilmelerindeki katkısıkonularında tespitlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTLOVE IN CHRISTIANITY AND IN ISLAMMustafa EK CIn this work,the role of societies living in peace and comfort thanks to theundersthanding of love which is manifested in these religions and the influence of theconcept of love upon the believers of these religions,the concept of love upon whichChristianity and Islam( which are the major religions that have a lot of members in theworld) load meaning is researched.During the process of the thesis research,firstly the meaning of the concept of lovewhich is manifested in scientific studies is pointed out,for the better comprehension of theconcept the relationship of it with egoism,fright,hatred is inspected and later the conceptsthat are used to refer to the love in Christianity and Islam are inspected.With respect to theconcepts which are used by these religions,the meaning upon which the both religion loadmeaning is displayed and the link between the love these religions display and theapplication of the members of these religions is inspected,the emerged results areappreciated.At the end of the research it is perceived that in Christianity the relationship of lovebetween the people and God and among the people is the matter of faith, and when thisfaith is turned into action the influence of it which will bring into society and it isappreciated that during the process of this faiths turning into action whether the confrontedproblems are aroused by the members of this religion or completely by Christianityitself.The same research is done in Islam with relation to the aim of the principles of lovewhich is manifested in the disposal of the relationship between God and people and amongthe people and the probability for the application and the contribution of it for societiesliving together is stated.