3, 4 ve 5 yıldızlı otellerde çevre yönetimi anlayışı (Fethiye ilçesi örneği)
Environmental management understanding in 3, 4 and 5 star hotels (Fethiye county model)
- Tez No: 191782
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ SAYILIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre Yönetimi, Çevre Yönetim Sistemleri, Turizmİşletmelerinde Çevre Yönetimi Sistemi Uygulanması, Turizm Sektörü ile SanayiSektörünün Karşılaştırılması, Environmental Management, Environmental Management Systems, Application of EMS In The Tourism Enterprises, The Comparison Between Tourism Sectorand Industry Sector
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
IÖZET3, 4 ve 5 YILDIZLI OTELLERDE ÇEVRE YÖNETİMİ ANLAYIŞI(FETHİYE İLÇESİ ÖRNEĞİ).Güney ÖNCÜYüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Ali SAYILIREkim 2004, 242 Sayfa.Dünyanın global bir yapıya bürünmesinden sonra, teknoloji yardımıyladünyadaki her ülke bir pazar haline gelmiştir. Taleplerin artmasıyla birlikte,işletmelerin kullandıkları kaynakların giderek azalması, enerji kaynaklarında sıkıntı,maliyetlerin artması gibi problemler yaşanmaya başlamıştır. Bazı işletmelerin, başkaülkelerin sahip oldukları doğal kaynakların, hammaddelerin, enerjinin, işgücününpeşinde oldukları, geleceği hiç düşünmeden hareket ettikleri görülmektedir. Bununlaberaber, çevreyi önemseyen, faaliyetlerinde ona en az zarar vermeye çalışan, bunagöre planlar yapan başka bir grup işletmeden de söz etmek mümkündür. Çevrekavramına daha fazla önem veren bu işletmeler, çevre yönetim sistemleriniuygulayarak tüm etkinliklerini bu yönde düzenlemektedirler. Müşterilerinin istediğiçevresel performansı göstermek, doğal çevreyi korumak, sürdürebilir kalkınmayısağlamak ve enerjiyi daha az kullanarak maliyetlerini düşürmek içinçabalamaktadırlar.Hazırlanan bu tez çalışmasında, çevre yönetim sistemi anlayışı ile birlikte çevreyönetim sistemlerinin özellikleri, ilkeleri, amaçladıkları, kurulumu, çalıştırılmalarıüzerinde durulmaktadır. Uluslararası kurumlar tarafından oluşturulan çevre yönetimsistemleri, kıran kırana bir rekabetin ve acımasız bir yarışın sürdüğü iş ortamındaişletmeler için bir artı güç olmaktadır. Bilimsel verilere dayanılarak hazırlanan çevreyönetim sistemlerinin, işletmelere, ihracat ve pazarlama alanlarında çok büyükkatkıları bulunmaktadır. Çevre yönetim sistemi belgesine sahip bir işletmenin kredisive itibarı oldukça yükselmektedir. Bu çalışma ile, turizm işletmelerinden biritarafından uygulanan çevre yönetim sistemi incelenmiş, nasıl bir kurulum süreciyaşandığı tespit edilmiştir. Turizm sektöründe çevre yönetim sistemine sahip fazlaIIişletme olmaması nedeniyle, sistemi kurmak isteyen işletmelere yardımcı olabilecekdüzeyde bir uygulama yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
IIIABSTRACTENVIRONMENTAL MANAGEMENT UNDERSTANDING IN 3, 4 AND 5 STARHOTELS (FETHİYE COUNTY MODEL)Güney ÖNCÜMaster?s Thesis, Business AdministrationAdvisor: Assist. Prof. Dr. Ali SAYILIROctober 2004, 242 Pages.After the world has had a global structure, together with the technology, every country inthe world has become a market. The rising demand brought some problems like the decreaseof the sources which the business enterprises use; the problem of energy sources, the increaseof cost. It is seen that some enterprises are after the natural sources belonging to the othercountries and that they act without thinking about the future. In addition to that, it is possibleto speak about another group of enterpries which give importance to the environment, whichtry to give the minimal damage while working and which make plans for this. Theseenterpries, giving more importance to the ?environment? concept and applying ?environmentalmanagement systems?, arrange their works in this way. They try to perform as their clientswanted, to keep the natural environment, to prove a continuing development and to decreasethe cost by using less energy.In this thesis, environmental management understanding with together the characteristicsof the environmental management systems, its principles, aims, its getting an instution arehandled. The environmental management systems are becoming a positive power for theenterprises which are trying to live in a merciless business life. Environmental managementsystems based on scicentific data are very useful for the enterprises in the fields of exportationand marketing. An enterprise with an environmental management systems certificate, willhave more prestige and more credit in the business life. With this work; the environmentalmanagement systems applied by one of tourism enterpries was studied and how a foundationperiod was followed was determined. Because there are not many enterprises havingenvironmental management system in the tourism sector, and the application has been donewith the purpose of helping the enterprises wanting to establish the system.